Slováci sa v Afganistane dostali pod paľbu

Slovenskí vojaci, ktorí slúžia v Afganistane na leteckej základni v Kandahári, sa vo štvrtok dostali pod paľbu. Útok smeroval na bránu, ktorú strážia spolu s ostatnými vojakmi medzinárodnej misie. Potvrdila to hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková: "Približne o 11.15 h miestneho času došlo k streľbe na vstupnú bránu na základni Kandahar Air Field, kde pôsobia aj slovenskí vojaci." Ako dodala, všetci naši vojaci sú v poriadku, nikto z nich nebol zranený.

24.07.2014 13:44 , aktualizované: 19:30
debata (10)

Ako minister obrany Martin Glváč spresnil, „útoky boli dva. Prvýkrát vystrelili na bránu asi päťkrát. Po polhodine, čo bola brána uzavretá, nasledoval druhý útok,“ uviedol. Na základni už vyšetrujú, kto strieľal. Na ministerstve obrany včera do našej uzávierky informácie o útočníkoch nemali.

Ide o ďalší útok na slovenských vojakov v tejto krajine. Vlani zahynuli v Afganistane v operácii ISAF traja slovenskí vojaci. Pri streľbe príslušníka afganskej armády zo strážnej veže v Kandahári začiatkom júla zahynul čatár Daniel Kavuliak. Ďalší dvaja vojaci utrpeli ťažké a štyria ľahké zranenia. Útočník strieľal zo strážnej veže medzinárodného letiska v Kandahári dovnútra vojenskej leteckej základne, kde práve mali výcvik slovenskí vojaci.

Čatár Kavuliak bol prvou slovenskou obeťou v operácii ISAF v Afganistane a 55. slovenským vojakom, ktorý zomrel počas plnenia úloh v zahraničných misiách od roku 1993. Nebol však vlani jedinou slovenskou obeťou v Afganistane. Zahynuli aj dvaja príslušníci elitného 5. pluku špeciálneho určenia vojaci Patrik Fraštia a Edmund Makovník, pri bombovom útoku na vojenský konvoj v afganskom Kábule. Jeden z nich zomrel na mieste incidentu, druhý počas prevozu do nemocnice. V konvoji sa nachádzal aj ďalší slovenský vojak, ten vyviazol bez zranení.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Slovenskí vojaci v Afganistane #útok