Poľsko podľa súdu porušilo ľudské práva, keď pomohlo CIA

Poľsko porušilo dohovor o ochrane ľudských práv, keď na svojom území povolilo americkej Ústrednej spravodajskej službe (CIA) zadržať dvojicu podozrivých z terorizmu. Rozhodol tak vo štvrtok Európsky súd pre ľudské práva v prípade dvoch údajných členov teroristickej siete al-Kajdá, napísala agentúra Reuters. Hovorkyňa poľského prezidenta v prvej reakcii uviedla, že verdikt poškodzuje imidž Poľska.

24.07.2014 15:55
Poľsko, Bronislaw Komorowsky Foto: ,
Poľský prezident Bronislaw Komorowski
debata (60)

Rozhodnutie súdu podľa Reuters pripúšťa, že sa v Poľsku nachádza tajné väzenie CIA, čo Varšava vždy popierala. Spojené štáty už predtým priznali, že podozrivých členov skupiny al-Kajdá držali a vypočúvali mimo amerického územia, neuviedli však, v ktorých krajinách.

Saudský Arab Abdar Rahím Našírí a Palestínčan saudskoarabského pôvodu abú Zubajdá sa na súd obrátili s obvinením, že ich CIA tajne prepravila do väzenia v poľských lesoch, kde boli podrobení mučeniu. Poľsko malo ich zadržaniu zabrániť a stíhať zodpovedné osoby, myslia si údajní teroristi. Vyčítajú poľským úradom, že touto svojou pasivitou umožnili, aby sa obaja stali obeťou neľudského a ponižujúceho zaobchádzania a boli nelegálne pripravení o slobodu.

Európsky súd pre ľudské práva vo štvrtok rozhodol, že Poľsko porušilo okrem iného články dohovoru zakazujúce mučenie. Podľa súdu sa previnilo tiež proti právu na slobodu a vyšetrenie obvinení. Poľsko tak obom mužom musí teraz zaplatiť odškodné, jednému vo výške 100-tisíc eur a druhému 130-tisíc eur. Rozsudok je pre krajinu, ktorá je zmluvnou stranou Európskeho dohovoru o ľudských právach, právne záväzný. Podľa hovorkyne prezidenta Bronislawa Komorowského Joanny Trzaskové-Wieczorekovej ale Poľsko má ešte možnosť odvolať sa.

„Verdikt štrasburského súdu ohľadom väzenia CIA je pre Poľsko nepríjemný a krajinu finančne zaťažuje a poškodzuje jej imidž,“ vyhlásila podľa Reuters hovorkyňa v prvej reakcii Varšavy na štvrtkový záver Európskeho súdu pre ľudské práva.

Dvojica je teraz zadržiavaná v americkej väznici Guantánamo na Kube. Spojené štáty jurisdikcii Európskeho súdu pre ľudské práva nepodliehajú.

Poľské úrady vždy popierali, že sa na území Poľska nachádza väzenia riadené CIA. Krajina pritom patrí k dôležitým spojencom USA. Rozhodnutie súdu môže mať dôsledky aj pre ďalšie európske krajiny, v ktorých sa údajne nachádzajú väznice CIA. Podobné obvinenia boli v Štrasburgu totiž vznesené aj voči Rumunsku a Litve.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #USA #CIA #Európsky súdny dvor #al-Káida