Irackým prezidentom sa stal kurdský politik Fuád Masúm

Iracký parlament zvolil popredného kurdského politika Fuáda Masúma za nového prezidenta krajiny. Ide o druhý krok v rámci procesu tvorby vlády, tretím ostáva zvolenie premiéra. To by sa však mohlo ukázať ako najzložitejšie, keďže Kurdi a sunniti nesúhlasia, aby sa premiérom stal po tretí raz Núrí Malíkí. Irackí politici sa sporia v otázke sformovania novej vlády od aprílových volieb.

24.07.2014 17:30
Irak, Fuád Masúm Foto: ,
Fuád Masúm
debata (4)

Sedemdesiatšes­ťročný Masúm je jedným zo zakladateľov Vlasteneckého zväzu Kurdistanu (PUK) odchádzajúceho prezidenta Džalála Talabáního. Je považovaný za umierneného politika a je známy tým, že udržuje dobré vzťahy so sunnitskými i šiitskými politikmi.

Voľby prezidenta, prevažne reprezentatívnej funkcie, odložili v stredu o deň, aby sa mali Kurdi viac času dohodnúť na kandidátovi. Podľa neformálnej dohody, ktorá sa zrodila po invázii medzinárodných jednotiek na čele s USA do Iraku v roku 2003, post predsedu parlamentu získa sunnita, prezidenta Kurd a predsedom vlády bude šiit.

Parlament sa pod tlakom posledných udalostí, keď sunnitskí ozbrojenci obsadili veľkú časť krajiny v severnom a západnom Iraku, snaží zvoliť predstaviteľov štátu, ktorí by viedli krajinu v boji proti sunnitským militantom. Pozícia predsedu parlamentu bola prvá z troch vedúcich funkcií v štáte, na ktorej sa dohodli. Obsadil ju umiernený sunnita Salím Džabúrí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #šiiti #sunniti #Núrí Málikí #Fuád Masúm