Pri bojoch a protestoch zomreli takmer štyri desiatky Palestínčanov

Izraelská protiraketová obrana v piatok zneškodnila dve palestínske rakety nad oblasťou Tel Avivu. Hnutie Hamas tvrdí, že vypálilo k medzinárodnému Ben Gurionovom letisku, ktoré leží asi 20 kilometrov od Tel Avivu, tri strely.

25.07.2014 09:28 , aktualizované: 10:50
Gaza, Palestína, Izrael, boje Foto: ,
Palestínsky demonštrant protestuje proti izraelskej ofenzíve v Gaze.
debata (52)

18-dňová izraelská ofenzíva v Pásme Gazy má na palestínskej strane už viac ako 800 obetí, na izraelskej strane je 37 mŕtvych, z toho 34 boli vojaci. Počas dňa zahynulo ďalších najmenej 33 Palestínčanov. Ďalších päť Palestínčanov potom podľa agentúry Maan zastrelili pri protestoch na Západnom brehu Jordánu.

Poplašné sirény zneli nad Tel Avivom a tiež nad mestami Rehovot, Rišot Lecion a Aškelon a ďalej v oblastiach na hranici s Pásmom Gazy. Podľa izraelských médií bojovali pozemné jednotky s radikálmi z Hamasu na severe a v centre Pásma Gazy. Pri jednom z leteckých útokov údajne zabili vodcu radikálnej skupiny Islamský džihád a jeho dvoch synov.

Izraelská armáda oznámila, že ráno stratila 33. vojaka. Neskôr uviedla, že 34. obeťou medzi príslušníkmi armády je 21-ročný Oron Saul, ten bol doteraz označovaný za nezvestného. Hnutie Hamas tvrdilo, že ho zajali. Armádny hovorca napokon spresnil, že Saul bol zabitý už pri nedeľných bojoch.

Izraelský bezpečnostný kabinet má popoludní rozhodnúť, či prijme podmienky prímeria navrhovaného medzinárodnými sprostredkovateľmi. Počíta sa s niekoľkodňovým dočasným prímerím, v ktorom by sa mali vyjednať podmienky pre trvalejšie pokoj zbraní.

Armádne jednotky boli posilnené v Jeruzaleme, pretože sa tam očakávajú palestínske protesty po poludňajších modlitbách. Piatok je posledný v pôstnom mesiaci ramadán. Pri demonštráciách proti ofenzíve v Pásme Gazy, ktoré sa uskutočnili na Západnom brehu Jordánu, prišlo o život päť Palestínčanov, uviedla palestínska agentúra Maan.

Osemnásťročného muža zastrelili údajne židovský osadník blízkosti Nábulusu. Pri potýčkach, ktoré sa tu následne strhli, zomrel aj druhý muž. Troch Palestínčanov vraj zastrelila izraelská armáda neďaleko Hebronu. Izraelské bezpečnostné zložky incidenty vyšetrujú.

Hamas doteraz na Izrael vypálil z Pásma Gazy okolo 2 000 rakiet. V utorok vyvolal paniku zásahom lokality severne od Ben Gurionovho letiska a mnohí leteckí operátori kvôli tomu prerušili lety do Tel Avivu. Už vo štvrtok väčšina amerických i európskych aeroliniek lety obnovila, v piatok oznámila aj nemecká Lufthansa, že do izraelskej metropoly začne v sobotu opäť lietať. Francúzska spoločnosť Air France uviedla, že po niekoľkodňovej prestávke vyšle prvý let už v piatok večer.

V piatok Hamas údajne vypálil na letisko tri rakety, ale armáda ohlásila, že jej protiraketový systém odrazil dve. Podľa agentúry AFP ide o rakety M75, čo je miestna verzia iránskych rakiet fadžr-5. Majú dolet 80 kilometrov a z Pásma Gazy je nimi teda možné zasiahnuť Tel Aviv, vzdialený asi 70 kilometrov.

V OSN sa začína hovoriť o rekonštrukcii Pásma. Podľa údajov svetovej organizácie bolo buď zničených alebo ťažko poškodených cez 2 600 budov. Ďalších viac ako 3 000 domov nemožno pre poškodenie používať na pôvodné účely. Bomby poškodili 116 škôl, 18 zdravotníckych zariadení, štadióny, mešity, cesty, vysielače, kanalizáciu aj policajné stanice. Palestínčania náklady na obnovu odhadli na 800 miliónov dolárov, čo je ročný rozpočet Pásma Gazy.

Hamás chce prímerie čo najskôr, blokáda pásma však musí skončiť

Líder palestínskeho militantného hnutia Hamás Chálid Mišál v exkluzívnom rozhovore pre BBC zdôraznil, že jeho skupina chce čo najskôr dosiahnuť prímerie s Izraelom. Pokoj zbraní však podmieňuje zárukami na ukončenie osemročnej blokády Pásma Gazy, ktorú uplatňuje Izrael a Egypt. Palestínčania už chcú podľa Mišála žiť bez blokády a otvoriť sa svetu. Zdôraznil, že obyvatelia Gazy sú „potrestaní pomalou smrťou v najväčšom väzení na svete“. „Čo najrýchlejšie chceme ukončiť krviprelievanie v Gaze,“ vyhlásil líder Hamásu.

Týždenné humanitárne prímerie by sa podľa návrhu mohlo začať už túto nedeľu. Izraelská armáda by sa pritom nestiahla z Pásma Gazy a naďalej by mohla pátrať po pašeráckych tuneloch a skladoch zbraní. Sedem dní bez násilia by obe strany mali využiť na rokovania o trvalom prímerí, pričom zúčastniť by sa na nich mali aj zástupcovia OSN, USA a EÚ. Medzi podmienkami Izraela figuruje odzbrojenie palestínskych radikálov a zničenie odpaľovacích zariadení a tunelov. Pre Palestínčanov je hlavnou požiadavkou ukončenie blokády pásma.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy