Francúzski vojaci budú strážiť vrak Air Algérie, vraj neprežil nik

Francúzski predstavitelia oznámili, že poslali vojenskú jednotku, aby ochránila miesto pádu alžírskeho lietadla v Mali. Stroj zmizol z radarov a lokalizovali ho 70 kilometrov od mesta Gao.

25.07.2014 11:30 , aktualizované: 14:50
Air Algéria, odlety, letisko Foto: ,
Informačná tabuľa ukazuje meškanie letu Air Algérie z hlavného mesta Burkina Faso do Alžíru.
debata

Podľa medializovaných informácií z prostredia francúzskej vlády trosky stroja objavili francúzske stíhačky. Nález potvrdila aj samotná letecká spoločnosť Air Algérie, ktorá mala lietadlo prenajaté od španielskej spoločnosti Swiftair. Za pravdepodobnú príčinu havárie sa považuje zlé počasie, útok vyšetrovatelia predbežne vylúčili.

Hollande vylúčil možnosť, že niekto prežil pád lietadla v Afrike

Francúzsky prezident François Hollande po piatkovej schôdzke krízového štábu zvolaného kvôli havárii lietadla spoločnosti Air Algérie povedal, že sa našla jedna zo skriniek so záznamami o lete. Vylúčil, že by mohol niekto z ľudí na palube nehodu prežiť.

Lietadlo na linke z Ouagadougou v Burkine Faso do Alžíra sa zrútilo vo štvrtok za zlého počasia nad severom Mali. Meteorologické okolnosti sa zatiaľ považujú za najpravdepodob­nejšiu príčinu nehody. V lietadle bolo podľa čerstvej správy z Elyzejského paláca nie pôvodne uvádzaných 116 ľudí, ale 118 osôb. Viac ako 50 z nich boli Francúzi.

Hollande vyhlásil, že vylúčená ešte nebola žiadna z hypotéz. Patrí k nej aj útok alebo technické ťažkosti. Možnosť, že lietadlo bolo zostrelené zo zeme, ale Paríž vylúčil. „Bohužiaľ nikto neprežil. Našla sa jedna čierna skrinka a bola poslaná do (malijského mesta) Gaoa. Jediné, čo vieme, je, že trosky sú na pomerne obmedzenom priestore, ale zatiaľ je skoro vyvodzovať z toho závery. Máme niekoľko hypotéz, najmä klimatickú, avšak nevylučujeme žiadnu, pretože o tom, čo sa stalo, chceme vedieť všetko,“ povedal Hollande.

Minister vnútra Bernard Cazeneuve si myslí, že za zrútením stroja bolo zlé počasie. „Žiadnu z hypotéz ale nevylučujeme, pokiaľ sa vyšetrovanie neskončí. V tej oblasti pôsobia teroristické skupiny a vieme, že sú nepriateľské voči Západu,“ dodal.

Ministerstvo zahraničia, na ktorom v piatok príjmu príbuzných mŕtvych, usporiada popoludní tlačovú konferenciu. Nová krízová schôdzka sa bude v Elyzejskom paláci konať v sobotu dopoludnia.

Francúzsko vyslalo v roku 2013 svojich vojakov do Mali, aby pomohli tamojšej armáde v boji proti islamským radikálom, ktorí začali obsadzovať sever krajiny. Zvyšok francúzskych jednotiek pôsobí v okolí mesta Gao. V oblasti proti sebe ale bojujú tiež miestne separatistické kme­ne.

Štátny tajomník pre dopravu Frédéric Cuvillier povedal, že „možnosť, že lietadlo bolo zostrelené zo zeme, je veľmi nepravdepodobná, ak nie nemožná“.

Podľa predstaviteľov Burkiny Faso piloti kvôli silnému dažďu požiadali letovú kontrolu v Nigeri o zmenu trasy. Francúzsky denník Le Parisien napísal, že posádka nemala skúsenosti s letmi v tejto časti Afriky, kde panujú často búrky.

Stroj typu MD-83 (McDonnell Douglas 83) patrí španielskej spoločnosti Swiftair, prevádzkovali ho však teraz v nájme aerolinky Air Algérie. Celú šesťčlennú posádku tvorili Španieli. Stroj so 116 ľuďmi na palube zmizol z radarov približne 50 minút po štarte z hlavného mesta Burkina Faso, pričom smeroval na Alžír.

Na palube bolo okrem pôvodných správ o 51 Francúzoch tiež 27 občanov Burkiny Faso, osem Libanončanov, šesť Alžírčanov, dvaja Luxemburčania, päť Kanaďanov, štyri Nemci, a po jednom občanovi z Kamerunu, Belgicka, Egypta, Ukrajiny, Švajčiarska, Nigérie a Mali. Medzi Francúzmi bola sedemčlenná rodina z oblasti Nantes. Vláda Burkiny Faso vyhlásila kvôli leteckej katastrofe dvojdňový štátny smútok.

Miroslav Lajčák kondoloval Francúzsku

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák zaslal v súvislosti s haváriou alžírskeho lietadla sústrastný telegram ministrovi zahraničných vecí Francúzskej republiky Laurentovi Fabiusovi, informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZV).

„S veľkým pohnutím a ľútosťou sme na Slovensku prijali správu o zrútení sa lietadla alžírskej leteckej spoločnosti, v ktorom sa nachádzalo 51 občanov Francúzska,“ píše sa v telegrame. „Tragické udalosti tohto rozmeru prinášajú zakaždým neopísateľné pocity bezmocnosti a bolesti.“ Lajčák zároveň zaslal telegramy aj rezortným kolegom v Alžírsku a Burkine Faso.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #vojaci #lietadlo #let #Alžírsko #Burkina Faso #letecká havária