Hamas odmietol predĺženie humanitárneho prímeria v Gaze

Palestínske radikálne hnutie Hamas odmieta predĺženie humanitárneho prímeria v Pásme Gazy o ďalšie štyri hodiny. V textovej správe rozoslanej novinárom to podľa agentúry AP uviedol činiteľ Hamasu.

25.07.2014 20:42 , aktualizované: 26.07.2014 21:20
Palestína, Pásmo Gazy, Gaza Foto: ,
Palestínčania zachraňujú svoje veci zo zničených domov počas 12-hodinového prímeria v oblasti Pásma Gazy.
debata (19)

Predĺženie pôvodne dvanásťhodinového prímerie navrhol Izrael. Podľa izraelskej armády boli po odmietnutí predĺženého prímeria zo strany Hamasu vypálené na Izrael tri rakety z Gazy.

Izrael súhlasil s predĺžením pôvodne dvanásťhodinového humanitárneho prímeria v Pásme Gazy o ďalšie štyri hodiny, teda do polnoci miestneho času (23:00 SELČ). Vyhlásil to v sobotu večer podľa agentúry AP izraelský minister medzinárodných vzťahov Juval Steinic.

Svetoví diplomati na rokovaní v Paríži navrhli predĺžiť prímerie v Pásme Gazy o obnoviteľných 24 hodín. V sobotu bolo dohodnuté na 12 hodín a malo sa skončiť o 19:00 SELČ.

Nemenovaný izraelský vládny zdroj citovaný agentúrou Reuters neskôr povedal, že Izrael súhlasil s jeho predĺžením. Ide o humanitárne prímerie určené na vyhľadanie, pomoc raneným a doplnenie zásob v Pásme. Konflikt trvá od 8. júla a neprežilo ho podľa agentúr vyše 1 000 ľudí, z ktorých väčšina sú Palestínčania.

Diplomati sa zišli na francúzskom ministerstve zahraničia. Prítomný bol šéf domácej diplomacie Laurent Fabius, jeho americký náprotivok John Kerry a ďalej šéfovia diplomacií Nemecka Frank-Walter Steinmeier a Británie Philip Hammond. Pozvaní boli aj zástupcovia Talianska, Kataru, Turecka a Európskej únie. Bojujúce strany, teda Izrael a Hamas, priamo zastúpené neboli, za Hamas rokoval Katar a Turecko.

Fabius po skončení rozhovorov povedal, že sa všetci účastníci zhodli na tom, že by sa humanitárne prímerie sa malo predĺžiť o ďalších 24 hodín, pričom takéto prímerie by bolo obnoviteľné. "Bola to kvalitná schôdzka, podarilo sa na nej zjednotiť názor na medzinárodnej akcii v prospech prímeria v Gaze. Všetci vyzývame obe strany, aby obnovili humanitárne prímerie, ktoré je v platnosti teraz. Všetci tiež chceme, aby bolo čo najrýchlejšie dohodnuté trvalé prímerie, ktoré bude zodpovedať zároveň izraelským bezpečnostným požiadavkám a tiež legitímnym potrebám Palestínčanov, "povedal Fabius.

Steinmeier po parížskom rokovaní uvieodl, že sa ministri nesnažili označiť toho, kto nesie za konflikt zodpovednosť, ale nájsť „spoločné stanovisko na to, aby sa zastavilo zabíjanie“. „Základom je, ako presvedčiť Hamas o tom, že Pásmo Gazy nemôže slúžiť na skladovanie zbraní,“ povedal minister.

„Čo sa Izraela týka, nie je dôvod brániť ľuďom z Gazy doplniť zásoby, ak armáda bude môcť pokračovať v hľadaní a ničení tunelov. Nevedieme vojnu s občanmi Gazy,“ citoval svoj ​​zdroj Reuters.

Jedným z prostredníkov rokovania o prímerí bol v minulých dňoch Egypt, ktorého zástupca však v Paríži nebol. Fabius telefonoval po rokovaní do Káhiry a o výsledku rokovaní informoval. Rovnako tak dostala správu palestínska samospráva v Ramalláhu.

Egypt sa v otázke konfliktu nezhoduje s Tureckom. Káhira tento týždeň obvinila obe strany, že nemajú skutočnú vôľu boje zastaviť. Predseda tureckej vlády Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok Egypt obvinil, že k palestínskemu problému nepristupuje „úprimne“, na čo v sobotu Káhira reagovala predvolaním tureckého chargé d'affaires.

Kerry bol celý týždeň na Blízkom východe a snažil sa dohodnúť dlhšie prímerie, avšak jeho podmienky zatiaľ ani jedna strana neprijala. Pristúpili iba na dvanásťhodinovú humanitárnu prestávku s tým, že Izrael neprestane hľadať tunely, ktoré radikáli z palestínskeho Hamasu vyhĺbili pod hranicou Pásma. Zatiaľ sa ich podarilo nájsť okolo 30.

Kerry a generálny tajomník OSN Pan Ki-mun chcú presadiť sedemdňovej prímerie. Hamas si kladie podmienku ukončenia blokády pásma, Izrael chce zase zničiť všetky tunely a raketovú výzbroj Hamasu.

Izraelskí vojaci sledujú bombardovanie Gazy... Foto: SITA/AP, Tsafrir Abayov
Gaza, Izrael Izraelskí vojaci sledujú bombardovanie Gazy pred 12-hodinovým prímerím, pri pohľade od hraníc Izraela a pásma Gazy.

V Gaze hľadali počas prímeria ďalších mŕtvych

Palestínčania našli v troskách domov v Pásme Gazy telá 35 ľudí, oznámila agentúra AFP. Umožnilo im to práve krátke humanitárne prímerie. Počet obetí 19-dňového konfliktu tak podľa agentúry AFP dosiahol 926 na palestínskej strane a 40 na izraelskej. Medzi izraelskými mŕtvymi je 37 vojakov, medzi palestínskymi okolo 190 detí.

Krátky pokoj zbraní prijali v noci palestínske radikálne hnutie Hamas a Izrael. Sprostredkovatelia z USA, Egypta a OSN ďalej intenzívne pracujú na konečnom návrhu sedemdňového prímeria.

To terajšie malo poslúžiť obyvateľom pásma na to, aby si doplnili zásoby vody a potravín a nemocnice získali zdravotnícky materiál. Hovorca izraelskej armády uviedol, že vojaci budú ďalej pátrať po tuneloch používaných palestínskymi ozbrojencami na pašovanie zbraní a vpádom do Izraela.

Armáda podľa neho „odpovie, ak teroristi v tomto čase zneužijú na útoky na personál izraelskej armády alebo k paľbe na izraelských civilistov“. Civilisti z Gazy, ktorých armáda požiadala, aby opustili svoje obydlia, by sa v tom čase do nich vracať nemali, povedal hovorca podľa agentúry Reuters.

Boje pokračovali aj v noci a izraelská armáda pri nich zabila asi 20 Palestínčanov, z ktorých 11 patrilo k jednej rodine. Mnoho Palestínčanov sa vracia z úkrytov v objektoch OSN, aby sa pozreli na svoje domy. V Bajt Hanoune na severe Pásma nie je podľa agentúry AP kvôli troskám prejazdná cesta, tamojšia nemocnica je zasiahnutá strelou, drôty elektrického vedenia strhané a v troskách bolo vidieť mŕtvoly oslov.

Kvôli palestínskym raketovým útokom na Tel Aviv a blízke letisko tento týždeň nelietali niektorí dopravcovia a v cudzine uviazli tisíce Izraelčanov. V Turecku na návrat čakalo 2 500 z nich a počas dňa sa má väčšina vrátiť cez Atény domov. Turecko podľa Reuters až v sobotu odvolalo zákaz letov do Tel Avivu.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #USA #john kerry