Na mieste pádu lietadla nachádzajú záchranári ďalšie telá obetí

Austrálski experti našli v piatok na mieste pádu malajzijského lietadla na Ukrajine veľký kus trupu s oknami, kreslami pre cestujúcich a tiež s niekoľkými telami obetí.

25.07.2014 21:25
vrak, Malajzijské lietadlo, havária, Ukrajina,... Foto: ,
Vrak lietadla pri dedine Rozsypne.
debata (32)

Oznámil to austrálsky denník Sydney Morning Herald. Jeho informácie potvrdzuje obavy záchranárov, že na mieste katastrofy na východe Ukrajiny je stále ešte nemálo častí ľudských tiel. Najnovší nález podľa austrálskeho denníka komplikovali manévre kombajnu, ktorý vraj medzi troskami žal obilie.

Šéf misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Michael Bociurkiw novinárom povedal, že práca záchranárov je ďalej veľmi obtiažna. „Zaznamenávame mnoho úlomkov lietadla a osobných vecí cestujúcich. Je ťažké aj pre skúsených profesionálov prechádzať miesto takejto katastrofy a hľadať dôkazy medzi detskými hračkami,“ uviedol. Žiara lietadla zostreleného pravdepodobne raketou bola podľa neho taká silná, že roztavila aj hliníkové súčiastky boeingu.

Členovia malajzijského tímu vyšetrovateľov podľa agentúry DPA dospeli k záveru, že lietadlo skutočne zasiahla raketa. „Sú presvedčení, že otvory v trupe lietadla spôsobili kovové častice rozptýlené po explózii,“ povedal DPA Bociurkiw.

Aj podľa štvrtkového vydania denníka Wall Street Journal našli experti OBSE na jednom z úlomkov havarovaného lietadla známky poškodenia strelou. Otvory v dieli lietadla označuje denník za prvé faktické potvrdenie toho, že malajzijský boeing zasiahla raketa.

Miesto pádu lietadla by mal chrániť tím policajtov a vojakov, ktorý chcú na východ Ukrajiny vyslať Holandsko a Austráliu. Skupina sa zatiaľ na miesto katastrofy nevydala, pretože čaká na povolenie ukrajinských úradov. Podľa DPA môže byť misia nebezpečná, pretože povstalci kontrolujúci oblasť pádu lietadla môžu považovať prítomnosť cudzích ozbrojencov za provokáciu.

Piatkovú podpísanú dohodu, podľa ktorej Austrália môžu vyslať na Ukrajinu až 250 policajtov, vojakov a ďalší personál, predložil prezident Petro Porošenko parlamentu na „bezodkladnú“ ratifikáciu. Dohoda podľa agentúry Interfax-Ukrajina dovoľuje Austrálčanom použiť silu pri plnení svojej misie, nie je však jasné, kedy ju poslanci schvália. Podľa tlače by to mohlo byť až 11. augusta, pokiaľ sa snemovňa nezíde budúci týždeň na mimoriadnej schôdzi.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #zostrelené malajzijské lietadlo