USA odvolali svojich diplomatov z Líbye, boje pokračujú

Spojené štáty pre trvajúce boje v Líbyi evakuovali svoje veľvyslanectvo v Tripolise. Ministerstvo zahraničia tiež vydalo varovanie pred cestami do Líbye pre občanov USA. V bojoch o letisko pri Tripolise od 13. júla zahynulo na 50 ľudí.

26.07.2014 16:07
Tripolis, Líbya Foto: ,
Medzinárodné letisko v metropole Líbye v Tripolise.
debata (39)

Boje sa presunuli aj do hlavného mesta a hovorkyňa ministerstva zahraničia Marie Harfová uviedla, že sú už blízko veľvyslanectva, takže pobyt v ňom nebol bezpečný. Minister zahraničia John Kerry v Paríži vyhlásil, že USA „pozastavili“ diplomatickú misiu v Líbyi.

USA už skôr z Tripolisu nechali odviesť časť personálu svojho zastupiteľstva, zvyšní odišli počas dňa do Tuniska. „Podporujeme líbyjský národ v tejto ťažkej dobe a pripravujeme návrat diplomatov do Tripolisu, akonáhle bude bezpečnosť obnovená,“ dodala Harfová.

USA v roku 2012 prišli v Líbyi o svojho bývalého veľvyslanca, ktorý bol spolu s tromi ďalšími Američanmi zabitý pri útoku na konzulát v Benghází.

Líbyjská vláda v piatok opäť bezvýsledne vyzvala na ukončenie bojov medzi znepriatelenými milíciami, ktoré súperia o kontrolu nad strategickými objektmi v krajine. Tieto skupiny zvrhli v roku 2011 režim niekdajšieho vodcu Muammara Kaddáfího, ale odmietajú teraz zložiť zbrane a podriadiť sa centrálnej vláde.

Vo štvrtok jedna z nich zabránila premiérovi Abdallahovi Sánímu nastúpiť do lietadla na vojenskom letisku pri Tripolise. Medzinárodné letisko je zatvorené do 13. júla, kedy sa začali boje. K podobnému kroku ako USA už skôr pristúpilo Turecko, keď z Líbye odvolalo na 700 svojich občanov.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #USA #diplomacia #john kerry