Zahraniční experti zrušili pre boje cestu na východ Ukrajiny

Zahraniční experti sa v nedeľu nevydávali na miesto pádu malajzijského lietadla na východe Ukrajiny.

27.07.2014 12:00 , aktualizované: 13:41
Ukrajina, lietadlo Foto: ,
Požiarnícke vozidlá na archívnej fotografii na mieste havárie malajzijskeho lietadla pri obci Hrabove na Ukrajine.
debata (190)

Podľa zástupcu šéfa ukrajinskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Alexandra Huga, plánované rozmiestnenie neozbrojených holandských a austrálskych policajtov na mieste havárie znemožnili boje v jeho tesnej blízkosti.

„Boje pokračujú. Nemôžeme na seba vziať také riziko,“ citovala Huga agentúra AFP. „Bezpečnostná situácia na prístupe k miestu katastrofy aj na ňom je neprijateľná pre neozbrojenú monitorovaciu misiu,“ zdôraznil.

Podľa fotografa agentúry AFP nachádzajúceho sa neďaleko obce Hrabove, kam lietadlo dopadlo, bola takmer kilometer od miesta zrútenia stroja počuť delostrelecká paľba. Taktiež sa vznášal čierny dym a ľudia utekali. Opustené vraj bolo aj neďaleké kontrolné stanovisko rebelov.

Na miesto havárie malajzijského lietadla na východe Ukrajiny dnes odletela skupina 30 holandských expertov súdnej medicíny. Prístup na miesto katastrofy sa pre nich podarilo získať na základe dohody medzi Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a proruskými separatistami, oznámilo podľa agentúry AFP holandské ministerstvo spravodlivosti.

Malajzijský premiér Najib Abdul Razak zároveň ohlásil dosiahnutie dohody so separatistami, ktorá umožní prístup na miesto pádu boeingu medzinárodnému policajnému tímu. Dohoda uzavretá s vodcom separatistov Alexandrom Borodajom bude „ochranou pre medzinárodných vyšetrovateľov“ pri vyhľadávaní pozostatkov obetí a zisťovanie príčiny havárie lietadla, citovala agentúra Reuters z vyhlásenia vydaného úradom malajzijského premiéra.

„Dúfam, že táto dohoda s pánom Borodajom zaistí bezpečnosť v teréne tak, aby medzinárodní vyšetrovatelia mohli robiť svoju prácu,“ uviedol Najib.

Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines bolo pred desiatimi dňami údajne zostrelené raketou nad východnou Ukrajinou. Zahynulo všetkých 298 ľudí na palube, medzi obeťami je 193 Holanďanov.

Do Holandska už prepravili všetky telá a časti tiel, nájdené na mieste pádu lietadla, previezli ich na Charkovské letisko v železničných chladiarenských vagónoch. Od stredy do soboty bolo z Charkova do Holandska transportovaných celkovo 227 rakiev. Holandské ministerstvo spravodlivosti v sobotu oznámilo, že identifikovali prvú obeť katastrofy letu MH17. Dodalo, že ide o holandského občana, ale jeho totožnosť neuviedlo.

Na mieste havárie sa ale podľa rôznych zdrojov nachádza ešte množstvo ľudských pozostatkov. Príčiny pádu lietadla a zodpovednosť za katastrofu nie sú zatiaľ jasné. Kyjev a Západ ale poukazujú na údajný podiel Ruska na katastrofe, prinajmenšom v podobe vyzbrojovania proruských vzbúrencov.

Rusko v nedeľu oznámilo, že vysiela na východ Ukrajiny štyroch expertov, ktorí sa budú podieľať na medzinárodnom vyšetrovaní príčin pádu malajzijského lietadla. Podľa ruských médií o tom informovalo ministerstvo dopravy.

190 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #zostrelené malajzijské lietadlo