Na Ukrajine sa bojuje, sankcie vraj môžu viesť k rozkolu v Moskve

Ukrajinské sily cez víkend pokračovali v operácii na východe krajiny proti povstalcom, pričom sa boje stále viac sústreďujú okolo oboch hlavných bášt separatistov - Donecka a Luhanska.

27.07.2014 17:43
Doneck, Ukrajina Foto: ,
Ukrajinské médiá informovali, že granáty v Donecku vybuchujú už aj v uliciach.
debata (392)

V sobotu Európska únia zverejnila rozšírenie sankcií na viacero popredných ruských aj separatistických činiteľov a organizácií. Podráždene na to reagovalo ruské ministerstvo zahraničia a podľa nemeckej spravodajskej služby BND tlak sankcií už možno spôsobuje rozkol do ruského vedenia.

Ukrajinské médiá informovali, že sa bojové operácie čoraz viac sťahujú okolo Luhanska a hlavne miliónového Donecka. Strieľa sa a granáty vybuchujú už na predmestiach. Podľa hovorcu ukrajinskej bezpečnostnej rady Andrija Lysenka sa vládne sily teraz snažia vytlačiť rebelov z Horlivky. Akonáhle sa im toto mesto s 300-tisíc obyvateľmi podarí ovládnuť, budú mať otvorenú cestu k Donecku z ďalšieho smeru.

Prezident Petro Porošenko v sobotu práve v súvislosti s ruskou podporou vzbúrencom vyhlásil, že na Ukrajine nejde o vnútorný konflikt. „Ukrajina bráni svoje územie pred zahraničnými žoldniermi, banditmi a teroristami,“ povedal.

Na čerstvo rozšírenom zozname sankcií Európskej únie sú okrem iného šéf kontrarozviedky FSB Alexander Bortnikov a riaditeľ rozviedky SVR Michail Fradkov, ale aj 18 firiem a organizácií. Týka sa ich zákaz vstupu do únie a zmrazenie aktív v európskych bankách. S podnikmi a organizáciami uvedenými v zozname nesmú európske firmy spolupracovať.

Ruské ministerstvo zahraničia v reakcii vyhlásilo, že EÚ týmto krokom ohrozuje spoluprácu v bezpečnostných otázkach. Dala vraj najavo, že únia definitívne prešla pod vplyv Washingtonu a „kyjevských rozprávok“ o dianie na Ukrajine. Ministerstvo pohrozilo, že sankcie ohrozia bezpečnostnú spoluprácu aj v oblastiach boja proti šíreniu zbraní hromadného ničenia, proti terorizmu, organizovanému zločinu a ďalším hrozbám.

Sankcie však dôrazne podporil šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier. Jeho kolega vo vláde, minister hospodárstva Sigmar Gabriel sa navyše v rozhovore pre týždenník Der Spiegel vyjadril za ďalšie sprísnenie sankcií, o ktorom sa už rokuje a ktoré by podľa neho malo byť namierené predovšetkým proti oligarchom, pretože na nich stojí ruská politika. Pritom Nemecko, najmocnejšia európska ekonomika, má veľmi silné obchodné vzťahy s Ruskom.

V Kremli sa pre sankcie môže rysovať boj o Putinov vplyv

Podľa týždenníka Der Spiegel nemecká spravodajská služba BND už vidí náznaky, že kvôli sankciám sa v moskovskom vedení rysuje boj o vplyv u prezidenta Vladimira Putina medzi stúpencami tvrdej línie a vedúcimi ekonomickými činiteľmi. Niektorí oligarchovia znepokojenie sankciami vraj čoskoro začnú stavať ekonomické záujmy nad záujmy politické a pokúsia sa Putina brzdiť, uviedol časopis.

Rozšírenie sankcií únia schválila aj pre podozrenie, že Moskva má priamo alebo nepriamo prsty v nehode malajzijského lietadla na východe Ukrajiny. V sobotu boli letecky prepravené z Charkova do Holandska posledné dovtedy objavené pozostatky obetí katastrofy boeingu, ktorý bol zrejme zostrelený. Ešte večer holandské ministerstvo spravodlivosti oznámilo, že identifikovali prvú obeť.

Pri havárii zahynulo 17. júla všetkých 298 ľudí na palube. Počet nájdených tiel sa zastavil na 282. Ukrajinské médiá a medzinárodní pozorovatelia sú presvedčení, že pri obci Hrabove, kam lietadlo dopadlo, sú stále ešte pozostatky ľudských tiel.

Intenzívne sa teraz rokuje o prístupe medzinárodného tímu vyšetrovateľov na miesto nešťastia a tiež holandských a austrálskych policajtov, ktorí majú oblasť zabezpečiť. S cieľom urýchliť začiatok vyšetrovania na mieste priletia v pondelok do Kyjeva ministri zahraničia Holandska a Austrálie, ktorí chcú, aby ukrajinský parlament už v utorok, a nie až vo štvrtok, schválil príslušnú dohodu s povstalcami, tí oblasť kontrolujú.

392 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Ukrajina