Moskva chce vyšetrovanie pádu boeingu pod vlajkou OSN

Vyšetrovanie pádu malajzijského boeingu na východnej Ukrajine s 298 obeťami na životoch by sa malo odvíjať pod záštitou OSN. Vyhlásil to v pondelok v Moskve ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

28.07.2014 10:07
Sergej Lavrov Foto: ,
Sergej Lavrov.
debata (21)

Súčasne odmietol výčitky Západu a Kyjeva, že by Rusko umožňovalo zásobovať povstalcov na východe Ukrajiny zbraňami a ozbrojencami.

„Bezpečnostná rada OSN by mala prijať toto rozhodnutie,“ povedal Lavrov s tým, že práve OSN by malo byť garantom nezávislého a otvoreného vyšetrovania havárie lietadla. Súčasne vyjadril znepokojenie nad tým, že sa vraj tomu západné štáty snažia zabrániť a dohodnúť sa bilaterálne s Ukrajinou. „Dúfam, že sa nikto nebude snažiť zamiesť stopy,“ vyhlásil.

Medzinárodné vyšetrovanie katastrofy teraz koordinujú holandské úrady. Z kráľovstva totiž pochádzali takmer dve stovky obetí.

U západných partnerov ale zatiaľ Lavrov vidí len snahu „potrestať Rusko“ sankciami. „Naši západní partneri nám nedokážu vysvetliť, čo od nás očakávajú. Proste tvrdiť, že Rusko musí zmeniť svoju politiku, nestačí,“ povedal. „Ak máte konkrétne dôkazy, predložte ich (…),“ apeloval na adresu západných podozrení ohľadom údajných dodávok ruských zbraní povstalcom na východe Ukrajiny či údajného ruského podielu na zostrelení malajzijského boeingu.

Pripomenul, že Rusko už pred dvoma týždňami pozvalo pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na rusko-ukrajinské hraničné prechody, obsadené povstalcami. Ale Západ sa tejto misii snažil zabrániť, „dva týždne boli stratené kvôli politickým hrám“, než sa konečne podarilo misiu presadiť a pozorovatelia by mali prísť. „Dúfame, že to pomôže rozptýliť podozrenie, že sa tieto prechody používajú na prepravu zbraní,“ povedal. Potvrdil, že pozorovatelia budú môcť používať aj technické prostriedky, vrátane bezpilotných lietadiel.

„Máme záujem, aby svet vedel o tom, čo sa odohráva na našej strane hraníc, rovnako tak ako to, čo sa deje na juhovýchodnej Ukrajine a akými prostriedkami tam realizujú ‚mierový plán‘ prezidenta Petra Porošenka,“ povedal.

Lavrov na tlačovej konferencii vyčítal Kyjevu, že neplní predchádzajúcej dohody, a to už od dohovoru prijatého v predvečer februárového zvrhnutia prezidenta Viktora Janukovyča, a namiesto toho za podpory Západu stavil na vojenské riešenie. Aj hlavná príčina prehlbovania krízy podľa neho tkvie v tom, že ukrajinské úrady odmietajú hovoriť s juhovýchodom krajiny, ktorý kontrolujú proruskí separatisti.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #OSN #Ukrajina #Sergej Lavrov #zostrelené malajzijské lietadlo