Maďarská opozícia sa bude sťažovať na Orbána v Bruseli

Podľa maďarských stredoľavicových strán premiér Viktor Orbán vyhlásil vojnu demokracii a vykročil na cestu putinovskej autokracie.

28.07.2014 12:38
Viktor Orbán, Maďarsko Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán
debata (4)

Opozícia tak reagovala na jeho sobotňajší prejav, v ktorom vyzval na skoncovanie s liberálnymi princípmi a velebil „systémy, ktoré nie sú západné, nie sú liberálne, možno nie sú ani demokraciami, napriek tomu sú úspešné“. Konkrétne spomenul Čínu, Rusko, Turecko, Singapur a Indiu. „Odtrhnúc sa od západoeurópskych dogiem a ideológií sa pokúsime nájsť takú formu spoločenskej organizácie, ten nový maďarský štát, ktorý bude schopný spraviť v perspektíve desaťročí naše spoločenstvo konkurencieschopným v pretekoch veľkého sveta," citovala ho agentúra MTI.

Maďarská opozícia sa chce kvôli Orbánovmu prejavu obrátiť na Európsku komisiu. Podľa malej opozičnej strany Együtt-PM sa Orbán otvorene pokúša o „putinizáciu“ Maďarska a európske inštitúcie by sa k tomu mali vyjadriť, informovala v pondelok agentúra MTI.

„Nenecháme Orbána, aby z Maďarska urobil Putinov bábkový štát,“ uviedli vo svojom vyhlásení lídri Együtt-PM Gergely Karácsony a Viktor Szigetvár. Podľa nich teraz premiér prvýkrát úplne otvorene povedal, že chce „zrušiť maďarskú demokraciu a nahradiť ju štátom organizovanú oligarchiu podľa vzoru Putinovho Ruska“.

Együtt-PM je malá ľavicová strana, ktorá tento rok vznikla ako volebná koalícia z dvoch subjektov: hnutia Spolu 2014 (Együtt 2014) expremiéra Gordona Bajnaia a zelenej strany PM. Má štyroch zástupcov v maďarskom parlamente a jedného europoslanca.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Vladimir Putin