Lavrov: Odpoveď na sankcie nebude hysterická

Moskva nebude "hystericky" reagovať na nové protiruské sankcie a nepristúpi k odvetným opatreniam voči západným krajinám. Vyhlásil to v pondelok minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

28.07.2014 13:05
Sergej Lavrov, Rusko Foto: ,
Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.
debata (97)

Sankcie môžu podľa neho posilniť nezávislosť ruskej ekonomiky. Minister zároveň vyjadril nádej, že vyšetrovanie príčin pádu malajzijského lietadla na východe Ukrajiny bude objektívne. Medzi západnými politikmi prevláda názor, že lietadlo pred takmer dvoma týždňami zostrelili separatisti podporovaní Moskvou.

„Ubezpečujem vás, že prekonáme akékoľvek ťažkosti, ktoré môžu vzniknúť v určitých oblastiach ekonomiky a možno vďaka tonu posilníme našu nezávislosť a dôveru vo vlastné sily,“ povedal na tlačovej konferencii Lavrov. „Nemôžeme to ignorovať. Upadnúť do hystérie a na úder reagovať úderom nie je hodné veľkej krajiny,“ dodal.

Najväčším zahraničným hráčom v ruskej ekonomike je s veľkým odstupom koncern BP. Ten má v štátom kontrolovanej spoločnosti Rosnefť, ktorá je najväčším producentom ropy v Rusku, podiel takmer 20 %. Spoločné projekty v oblasti rozvoja arktických nálezísk ropy a plynu má Rosnefť aj s firmami ExxonMobil, Eni a Statoil.

Členské štáty EÚ majú v utorok definitívne rozhodnúť o prehĺbení sankcií proti Rusku za jeho postoj voči Ukrajine. Európska komisia navrhuje zablokovať ruským štátnym bankám prístup na kapitálové trhy európskej dvadsaťosmičky. Počíta sa aj s embargom na predaj zbraní Rusku a obmedzeniami pri vývoze technológií s využitím v civilnom a zbrojárskom priemysle, ako aj v energetike.

V piatok EÚ rozšírila zoznam osôb a firiem, ktoré sú pre ich údajnú angažovanosť na Ukrajine terčom sankcií v podobe zákazu vycestovania a zmrazovania aktív. Podľa agentúry Reuters by na zoznam mohli ešte v pondelok pribudnúť ďalšie mená.

97 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Sergej Lavrov