Saakašviliho začnú trestne stíhať

Gruzínska prokuratúra v pondelok oznámila trestné stíhanie exprezidenta Michaila Saakašviliho vo veci prekročenia jeho právomocí či použitia sily voči demonštrantom pred siedmimi rokmi.

28.07.2014 17:57
Saakašvili Foto:
Gruzínsky exprezident Michail Saakašvili.
debata (27)

Saakašvili, ktorý vlasť opustil ešte minulý rok, sa opakovane vyjadril, že sa vrátiť neplánuje a konania voči svojej osobe považuje za frašky. Označuje sa pritom za obeť prenasledovania organizovaného Ruskom. V pondelok sa mal dostaviť na predvolanie vyšetrovateľov. Postup vlády voči prozápadnému exprezidentovi už kritizovali EÚ aj USA.

Saakašviliho k moci v Gruzínsku vyniesla takzvaná ružová revolúcia z roku 2003. Prozápadný líder a úzky spojenec USA sa však postupne dostával pod paľbu kritiky pre svoje autoritárske praktiky. V roku 2008 navyše zatiahol krajinu do vojny s Ruskom. Pri moci sa napriek mohutným protestom udržal, no parlamentné voľby v roku 2012 jeho hnutie prehralo a k moci sa dostala opozícia.

V novembri odchádzal z funkcie iba s 25-percentnou podporou verejnosti. Nová vláda navyše začala vyšetrovania a stíhania členov Saakašviliho vlád.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Gruzínsko #Michail Saakašvili