Rýchlovlaky po novom spoja Londýn a Marseille

Nadnárodný železničný dopravca Eurostar bude od budúceho roka poskytovať svoje služby aj medzi britskou metropolou Londýn a francúzskym prístavom Marseille.

29.07.2014 14:21
debata (6)

Podľa informácií zverejnených v utorok samotnou spoločnosťou bude spojenie realitou v máji budúceho roka. Rýchlovlak sa na ceste z Londýna zastaví postupne aj v Lyone, Avignone a po viac ako šiestich hodinách dorazí do prístavu Marseille.

Spiatočná cesta bude trvať približne o hodinu dlhšie, keďže Británia nie je členom schengenského priestoru voľného pohybu osôb a tovaru a v meste Lille budú prebiehať kontroly. Eurostar takto napĺňa svoj minulý rok zverejnený plán veľkej expanzie do ďalších západoeurópskych metropol. Vtedy sa hovorilo o štyroch krajinách a desiatich miestach vrátane Amsterdamu, Frankfurtu či Ženevy.

Eurostar je svojimi rýchlovlakmi TGV prepája Londýn, Paríž a Brusel. Využíva pritom tunel pod Lamanšským prielivom. Súprava Eurostar zvládne cestu z Londýna do Paríža za viac ako dve hodiny, pričom ceny spiatočného lístka sa pohybujú od 150 eur vyššie. Cieľom Eurostaru, ktorý prepraví takmer desať miliónov ľudí ročne, je získať cestujúcich na úkor leteckých prepravcov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #marseille #rýchlovlak #Eurostar