Výbuch míny na východe Ukrajiny zranil aj tri deti

Výbuch míny v dedine Berestove na východe Ukrajiny zranil sedem ľudí, vrátane troch detí, upresnili v stredu miestne úrady skoršie správy ukrajinských a ruských médií o deviatich ťažko zasiahnutých deťoch, zápasiacich o život v nemocnici v Artemivsku v Doneckej oblasti.

30.07.2014 09:39 , aktualizované: 11:39
debata (11)

Výbuch míny v dedine Berestove na východe Ukrajiny zranil sedem ľudí, vrátane troch detí, upresnili v stredu miestne úrady skoršie správy ukrajinských a ruských médií o deviatich ťažko zasiahnutých deťoch, zápasiacich o život v nemocnici v Artemivsku v Doneckej oblasti.

„Najmladší zo zranených má jeden rok a dva mesiace. Všetci zranení, vrátane detí, sú vo vážnom stave. Lekári im poskytujú všetku potrebnú pomoc a bojujú o ich životy. Nikto nezomrel,“ citovala agentúra Interfax-Ukrajina z vyhlásenia oblastnej správy.

Predtým poradca ministra vnútra Anton Heraščenko uviedol, že v kritickom stave je práve najmladšie dieťa, ktoré sa nešťastnou náhodou ocitlo na dvore, kde medzi hrajúcimi sa deťmi vybuchla mína alebo granát, vraj prinesená zo stanovišťa povstalcov.

Ruská agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na miestne úrady uviedla, že explózia zranila deväť ľudí, vrátane niekoľkých detí. Dvaja dospelí vraj medzitým zraneniam podľahli. Tá istá agentúra predtým tvrdila, že zranené deti potrebujú naliehavé amputácie rúk a nôh, niektoré vraj po výbuchu oslepli.

Armáda dobyla ďalšie mesto, separatisti nesmú nadávať

Ukrajinskí vojaci oslobodili od proruských povstalcov mesto Avdijivka v Doneckej oblasti a pokračujú v nápore na mesto Pervomajsk v Luhanskej oblasti. Oznámilo to podľa denníka Ukrajinská pravda armádne velenie, ktoré označuje separatistov bojujúce na východnej Ukrajine za „ruských žoldnierov“, „teroristov“, „banditov“ či „živly“ zo dna spoločnosti. Naopak povstalecký „minister obrany“ zakázal svojim podriadeným hovoriť neslušne, nadávky vraj oslabujú bojovnosť a vedú k zabíjaniu.

Armáda vo svojom komuniké predpovedala, že sa „teroristi“ pokúsia o preskupenie síl, aby sa nedostali do obkľúčenia, a udržali si kontrolu aspoň nad časťou hranice s Ruskom, odkiaľ sú vraj zásobovaní „vojenskou technikou, zbraňami a muníciou“. Úspešná ofenzíva vládnych síl ale „budí medzi teroristami paniku“.

Povstalecký „minister obrany“ Igor Girkin, zvaný Strelkov, medzitým svojim podriadeným zakázal nadávať, pretože neslušné vyjadrovanie „duchovne ponižuje a vedie armádu k porážke“. O prípadných trestoch za porušenie rozkazu sa agentúra RIA Novosti nezmienila.

„Nazývame sa pravoslávnou armádou a sme hrdí na to, že neslúžime zlatému teľaťu, ale nášmu Pánovi a ľudu. Používanie nadávok vojakov sa javí pohanou Pána a Matky božej, ktorým slúžime a ktorí nás chránia v boji, "vysvetlil Strelkov a nariadil "dôstojníkom pre ideológiu“ dopodrobna válečníkom vysvetliť, prečo je nadávanie neprípustné: Nadávky sú vraj neruského pôvodu a používajú ich zásadne nepriatelia Ruska, aby zhanobili ruské svätyne, oslabili bojovnosť ruských vojakov a zrazili ľud na kolená. Navyše ide vraj o rúhanie a ťažký hriech.

O odstránenie nadávok z verejného priestoru sa usiluje aj ruský prezident Vladimir Putin, a to od 1. júla aj za pomoci zákona, hroziaceho pokutami či cenzorskými zásahmi. Strelkov je Rus, rovnako ako donecký „premiér“ Alexandr Borodaj či „vicepremiér“ Vladimir Anťufejev.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #zranení #Ukrajina