Mení Orbán krajinu na Putinovo Rusko?

Myšlienky maďarského premiéra začínajú mať čoraz viac bližšie k Moskve. Viktor Orbán to najnovšie potvrdil v prejave, ktorý predniesol pred krajanmi v Rumunsku.

30.07.2014 10:30
Orbán, Putin Foto: ,
Viktor Orbán a Vladimir Putin na snímke z januára tohto roku. Maďarskému premiérovi sa zjavne pozdáva, ako ruský prezident riadi krajinu.
debata (266)

Domnieva sa, že západné liberálne demokracie sa ako model vládnutia vyčerpali, a preto sa treba obzrieť inam. „Rusko alebo Čína sú ekonomicky úspešné, hoci nikto z nich nie je liberálny štát a možno v nich nepanuje ani demokracia,“ citujú agentúry najmä tento Orbánov výrok. Ako príklad spomenul aj Turecko.

Maďarská opozícia je znepokojená. Politický blok Együtt-PM sa obáva takzvanej putinizácie. „Orbán prvý raz celkom otvorene povedal, že plánuje zrušiť maďarskú demokraciu a nahradiť ju štátom organizovanou oligarchiou podľa vzoru Ruska pod vedením Vladimira Putina,“ upozornili podľa agentúry MTI opoziční lídri Gergely Karácsony a Viktor Szigetvári. Dodali, že nedovolia Orbánovi vytvoriť Putinov bábkový štát.

Putin má rád Orbána

Je viditeľné, že Orbánovi sa viac páči pohľad na Moskvu ako na Brusel, z ktorého si viackrát vypočul kritiku pre spochybňovanie demokracie a zásad právneho štátu. Postupuje pritom tak, že Kremeľ si ho môže pochvaľovať. Orbán napríklad niekoľko dní mlčal po pričlenení Krymu k Rusku a potom sa skryl za vyhlásenie Vyšehradskej skupiny, ideu hospodárskych sankcií proti Moskve označoval za škodlivú a vyzval na zriadenie územnej autonómie pre Maďarov žijúcich na nepokojnej Ukrajine, čím nahneval vládu v Kyjeve.

Z faktov vyplýva, že Maďarsko je výrazne previazané s Ruskom. Veď je jeho najväčším obchodným partnerom mimo EÚ. Hodnota maďarského exportu do Ruska dosiahla v minulom roku až 2,55 miliardy eur. Za zmienku tiež stojí zmluva o rozšírení atómovej elektrárne Paks, o čo sa postarajú Rusi a od čoho si Orbán sľubuje lacnú elektrinu pre maďarské domácnosti. Zbližovanie by mohlo naznačovať, že Rusko chce ukázať aj ďalším štátom EÚ, že môžu hospodársky vyťažiť, ak sa budú prikláňať na jeho stranu. Kremeľ nepochybne vníma Orbána ako spojenca. Keď mu Putin poslal v apríli tohto roku gratulačný list, bolo cítiť nadšenie. Nebol to zdvorilostný text z diplomatickej povinnosti. „Blahoželám vám k presvedčivému víťazstvu vami vedeného Fideszu v parlamentných voľbách. Výsledky hlasovania v plnom rozsahu svedčia o širokej podpore vášho smerovania k ďalšiemu sociálno-ekonomickému rozvoju krajiny, k zvýšeniu životnej úrovne občanov,“ zdôraznil vtedy Putin.

V Rusku sa snažia vykresliť Orbána ako rozumného štátnika, ktorý si nerobí ťažkú hlavu z výčitiek, čo zaznievajú nielen z Bruselu, ale aj z Washingtonu. „Európska komisia (EK) má pritom ohraničené nástroje tlaku na Budapešť, vrátane prerušenia ekonomickej a energetickej spolupráce s Ruskom. Pritvrdenie protimaďarskej rétoriky môže viesť jedine k posilneniu euroskeptických nálad,“ podotkol denník Rossijskaja Gazeta. Dodal, že pokusy EK a USA o zmenu Orbánovho kurzu doteraz jedine prispeli k mobilizácii maďarského obyvateľstva na národnej platforme. „Domáca popularita Orbána vyplýva z ekonomickej stability, ktorá sa opiera o národne orientovanú líniu. V období poklesu životnej úrovne v Európe manipulatívne snahy Bruselu a Washingtonu nedokážu oslabiť obľúbenosť lídrov, čo sa usilujú o blaho občanov uskutočňovaním politiky, ktorá sa dokonca rozchádza s predstavami EK a USA,“ uviedli noviny.

Spochybnenie mimovládok

Kým v Moskve môžu mať z Orbána radosť, západní politológovia sú podobne znepokojení ako maďarská opozícia. „Orbánove výroky sú veľmi kontroverzné a bližšie k tomu, čo zvykneme počuť od Putina o Rusku. Tiež je krajne zlou chvíľou zmieniť Rusko a Turecko ako príklady, keď Rusko sa stáva viac imperialistické a nacionalistické a v Turecku sa objavujú vážne útoky na slobodu prejavu,“ poznamenal Paul Ivan z bruselského Európskeho politického strediska pre agentúru Bloomberg.

Orbán, ktorý hľadá vzory mimo EÚ, totiž hovoril aj o činnosti mimovládnych organizácií. Jeho slovník pripomínal Putinov. „Nemáme do činenia s predstaviteľmi občianskej spoločnosti, ale s platenými politickými aktivistami, ktorí sa snažia pomôcť v Maďarsku zahraničným záujmom,“ vyhlásil Orbán v najnovšom prejave. Podobne rozprávali stúpenci Putina, keď pripravovali a nakoniec schválili návrh zákona, ktorý prikazuje mimovládkam prijímajúcim peniaze z cudziny označiť sa za zahraničných agentov.

Politika Orbána (presvedčeného, že opozícia nemá šancu dostať sa ku kormidlu moci v štáte) môže byť postavená na vypočítavosti tak, aby dosiahol maximálnu výhodu manévrovaním medzi Bruselom a Moskvou. Poukázal na to maďarsky politológ Péter Krekó, ktorého citoval časopis The Economist. „Orbán potrebuje peniaze Európskej únie a nechce ju opustiť. Zároveň však chce poslať odkaz do Európy a do USA, že ak nebudú brať Maďarsko vážne, potom má iného spojenca – Moskvu,“ povedal Krekó.

Výzva pre európskych ľudovcov

Posledné výroky maďarského premiéra sú jasne neprijateľné pre Európsku ľudovú stranu, ktorej členom je Fidesz pod vedením Viktora Orbána. Upozorňuje na to rakúsky politológ Anton Pelinka, ktorý pôsobí na Stredoeurópskej univerzite v Budapešti. „Ak nie okamžite, tak neskôr by mali ľudovci pouvažovať a redefinovať členstvo Orbánovej strany. Jeho idey sú nezlučiteľné so základnými hodnotami EÚ a ľudovcov,“ poznamenal Pelinka pre Pravdu. Považuje za otázne, či Orbánovi dochádza, čo rozpráva: „Nie som si istý, či zámerne riskuje rozkol s rodinnou európskou stranou, alebo čiaru prekračuje bez toho, že si to uvedomuje.“ (am)

© Autorské práva vyhradené

266 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Rusko #Viktor Orbán #Vladimir Putin