Maďarský premiér sa snaží zmeniť definíciu demokracie

"Vízia Viktora Orbána môže byť hrozbou pre základy únie. Začína to ísť proti tomu, ako Európa vníma demokratické praktiky,“ povedala pre Pravdu odborníčka na maďarskú politiku Erin Marie Saltmanová z londýnskeho think tanku Quilliam.

30.07.2014 11:30
Viktor Orbán, Maďarsko Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (58)

Maďarský premiér Viktor Orbán v zásade odmietol myšlienku liberálnej demokracie. Nakoľko je to jeho politická vízia a do akej miery sa snaží osloviť voličov krajne pravicového hnutia Jobbik a podobné skupiny v spoločnosti?
Orbán je veľmi obratný politik. Jeho konzervatívna, pravicová strana Fidesz sa stavia proti liberálnej demokracii už istý čas. Rétoriku zameriava na maďarských socialistov. Tiež na ostatné liberálne a ľavicové politické projekty, ktoré sú pre Orbána symbolom európskych a západných globalizačných trendov. Orbán ohlásil koniec liberálnej politiky v Maďarsku a v Európe. Je to snaha získať si euroskeptikov. V Maďarsku a v Európe je ich mnoho. Snaží sa osloviť aj voličov krajnejšej pravice, tiež stúpencov Jobbiku. Hlavne si však chce v médiách udržať silný obraz politika, ktorý jediný robí otvorené zmeny v maďarskom systéme.

Nakoľko súhlasia Maďari so svojím premiérom?
Je dôležité pripomenúť, čo Orbán stále pozorne robí. Hovorí, že je prodemokratický politik. Ale že súčasná demokracia slúži len bohatým. Tento populistický a protielitársky odkaz má veľmi dobrý ohlas u mnohých Maďarov

Môžu Orbánove slová zaujať aj európskych politikov? Nielen tých radikálnejších, ale aj zavedené politické strany.
Môžu mať ohlas u niektorých umiernenejších euroskeptikov a v konzervatív­nejších stranách. Slovo liberálny používa Fidesz ako niečo negatívne. Rovnako to robia euroskeptici. Liberálny pre nich znamená hrozbu pre národnú suverenitu. V tom vidím možný útok na určité aspekty demokracie. Nielen v Maďarsku, ale aj v Európe.

Ako to môže vyzerať?
Sledovali sme už kontroverzné zmeny vo fungovaní štátnych inštitúcií v Maďarsku, ktoré zasiahli mediálne zákony, štruktúry súdnictva, vzdelávania a tiež sa to týka zavedenia novej ústavy. To sa stretlo s veľkou dávkou skepticizmu a znepokojenia na úrovni medzinárodných organizácií aj európskych inštitúcií. Vyjadrujú obavy nad slobodou prejavu a rozdelením moci v Maďarsku. Orbánova vízia viac predstavuje hrozbu pre základné štruktúry EÚ. Fidesz pokračuj v odklone od spoločnej európskej vízie pre Maďarsko. Preferuje izolacionizmus a nacionalistické iniciatívy. Prehlbuje tiež zväzky s východným mocnosťami, ako je Rusko. Orbán sa snaží zmeniť definíciu demokracie v Maďarsku. Začína to ísť proti tomu, ako Európa vníma demokratické praktiky. Nedá sa však urobiť príliš veľa pre zastavenie iniciatív Fideszu v Maďarsku. Strana má už druhé volebné obdobie za sebou v parlamente ústavnú väčšinu.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán