Vinníkov zostreleného lietadla bude asi súdiť Holandsko alebo Malajzia

Osoby zodpovedné za zostrelenie malajzijského lietadla nad Ukrajinou bude zrejme súdiť Holandsko alebo Malajzia, nie Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu. Podľa agentúry Reuters to v stredu naznačil holandský minister spravodlivosti Ivo Opstelten.

30.07.2014 13:48 , aktualizované: 17:25
Malajzijské lietadlo, Ukrajina, trosky, Foto: ,
Trosky malajzijského lietadla.
debata (76)

V liste zaslanom zákonodarnému zboru svojej krajiny minister vysvetlil, že prípady sú ICC postupované na prerokovanie len vtedy, ak krajiny, ktorých sa kauza týka, nie sú schopné alebo nechcú zločiny súdne stíhať.

Pozorovateľov OBSE opäť nepustili na miesto nehody

Medzinárodní pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa ani v stredu nedostali na miesto, kam dopadli trosky zostreleného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines.

Dôvodom bolo opäť to, že ich tam nepustili miestni separatisti, ktorí oblasť de facto kontrolujú. Na mieste navyše stále prebiehajú boje medzi proruskými militantmi a ukrajinskou armádou, ktoré si za posledných 24 hodín vyžiadali 19 obetí.

Východoukrajinskí povstalci v utorok obvinili OBSE, že slúži záujmom Spojených štátov a vláde v Kyjeve a pohrozili preto nesprístupnením miesta dopadu malajzijského lietadla, na palube ktorého zahynulo 298 ľudí. Medzinárodní experti vrátane tých z OBSE ako aj Holandska a Austrálie sa stále neúspešne pokúšajú získať úplný prístup na miesto nešťastia s cieľom zozbierať dôkazy o nehode, ale aj osobné veci mŕtvych pasažierov. Kyjev a separatisti sa navzájom obviňujú zo zostrelenia civilného lietadla. Práve túto príčinu nehody už po analýze čiernych skriniek potvrdili aj vyšetrovatelia.

Povstalci podľa vlády zamínovali okolie dopadu lietadla

Proruskí separatisti zamínovali oblasť na východe Ukrajiny, v ktorej spadlo zostrelené malajzijské lietadlo. V stredu to novinárom povedal hovorca ukrajinskej vlády Andrij Lysenko, podľa ktorého povstalci tak znemožnili prácu zahraničných expertov na mieste nešťastia.

Medzinárodní pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa v stredu už štvrtýkrát za sebou nedostali k troskám stroja a po krátkom rozhovore s hliadkujúcimi povstalcami sa vrátili späť do Donecka. K lietadlu sa opäť pokúsia dostať nasledujúci deň. Lysenko tiež povedal, že vládne sily sa pokúšajú získať späť územie v okolí dopadu lietadla, ktoré teraz majú pod kontrolou separatisti. Zdôraznil však, že priamo na mieste nešťastia sa nebojuje.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #zostrelené malajzijské lietadlo