Ebola už straší aj Európu

Ľudstvo ešte nezažilo taký smrteľný útok eboly. Od februára už v západnej Afrike vírusové ochorenie, proti ktorému nepoznáme liek, zabilo viac ako 670 ľudí.

31.07.2014 07:30
Sierra Leone, ebola Foto: ,
Lekári v Sierre Leone, ktorí sa starajú o chorých na ebolu.
debata (14)

Nikdy dosiaľ si nákaza po vypuknutí nevyžiadala taký počet mŕtvych. Všetko sa pritom pravdepodobne začalo polievkou z infikovaného netopiera.

Ochorenie zasiahlo najmä tri krajiny. Guineu, Libériu a Sierru Leone. Jedného mŕtveho hlási Nigéria. Nepotvrdila sa správa, že hongkonská turistka, cestujúca z Kene, je nakazená. Podľa informácií denníka South China Mornig Post u nej nezistili ochorenie. Británia tiež oznámila, že muž, ktorý priletel z Nigérie do Birminghamu a úrady ho testovali, nemá ebolu. Viaceré africké letecké spoločnosti už zrušili lety do Sierry Leone a Libérie. Európska únia ohlásila, že na boj s ebolou prispeje ďalšími dvoma miliónmi eur.

V Británii v stredu pod vedením ministra zahraničných vecí Philipa Hammonda zasadol vládny krízový štáb, takzvaná Cobra. Ako potvrdila aj Susan Riceová, poradkyňa pre národnú bezpečnosť, o vývoji šírenia sa ochorenia je informovaný i americký prezident Barack Obama. "Jednoznačne sa sústredíme na novú a vyvíjajúcu sa hrozbu, ktorú musíme riešiť,“ povedal pre televíziu Sky News Hammond.

"Rozšírenie nákazy je skutočne veľmi rozsiahle. Ukazuje sa, že je zložité ju kontrolovať. V regióne ide o novú situáciu. Ľudia sa boja. Eboly aj toho, že by mali ísť k lekárovi. Pre zvládnutie nákazy bude kľúčové, aby sme budovali dobré vzťahy v komunite, pracovali s tradičnými lídrami a snažili sa pochopiť, ako miestni ľudia pochovávajú svojich blízkych a starajú sa o chorých,“ uviedla pre Pravdu Melissa Leachová, ktorá riadi britský Inštitút pre rozvojové štúdie.

Ten sa podieľa na práci konzorcia 19 inštitúcií z Európy, Ameriky a Afriky. Organizácia prispieva k snahám o zastavenie šíriacej sa eboly.

Ochorenie môže mať až 90-percentnú úmrtnosť. Pri súčasnej nákaze sa pohybuje pod 60 percentami. Prejavuje sa spočiatku horúčkou, bolesťami hlavy a hrdla. Končí sa zlyhaním orgánov. Inkubačná lehota môže byť až 21 dní.

Podľa Davida Sandersa, docenta biologických vied z Purduovej univerzity, by mal svet venovať viac pozornosti nákaze a tomu, ako sa prelamujú ekologické bariéry. "Vedie to k rozšíreniu ochorení,“ povedal Sanders pre Pravdu. "Potrebujeme sa na tieto infekčné choroby dívať z globálneho hľadiska. Musíme však našu reakciu založiť na vede, nie na panike,“ pripomína expert.

Ochoreniu už v Sierre Leone podľahol Sheik Umar Khan, jeden z najvýznamnejších miestnych lekárov. Na boji s ebolou spolupracoval s organizáciou Lekári bez hraníc. Do istej miery je však dobrou správou o chorobe, že sa šíri priamym stykom s telesnými tekutinami. Nie vzduchom, takže nie až taká infekčná. Preto je aj skutočne globálna epidémia eboly veľmi nepravdepodobná.

V únii nevidím dôvod na paniku

"Je dôležité, aby si verejnosť uvedomila, že ak niekto prichádza z oblasti západnej Afriky so zvýšenou teplotou, mal by ísť okamžite k lekárovi,“ povedal pre Pravdu o ebole Derek Gatherer z Fakulty zdravotnej starostlivosti a medicíny na Lancasterskej univerzite v Británii.

Je to najhoršia nákaza ebolou v histórii. Venujeme jej dostatok pozornosti?
Nákaza sa skutočne rozšírila viac ako kedykoľvek predtým. Jej rozsah a fakt, že máme prípady vo veľkých mestách ako Monrovia a Conakry, je skutočne dôvodom na znepokojenie. Vidím však aj pozitívne správy. V Guinei sa znížil počet chorých. Začiatkom júla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sľúbila viac peňazí a medzinárodnej spolupráce. Okolo 70 percent prípadov je stále najmä v trojuholníku Kissi Teng, čo je pomerne malý región.

Aké sú hlavné problémy?
Máme väčší problém v Sierre Leone. Tradične ľudia z Kissi Teng voľne prechádzajú hranice. Najprv sme videli, že počet prípadov klesol, no potom sa prudko zvýšil. Cesta pre nelegálnych imigrantov v regióne západnej Afriky prechádza ohniskom nákazy.

Je možné, že ochorenie sa rozšíri do viacerých krajín, dokonca mimo Afriky?
Najpravdepodob­nejšie by sa to mohlo stať letecky. Som však presvedčený, že zdravotnícke opatrenia v Európskej únii sú schopné zachyť cestujúcich z miesta nákazy. Je však dôležité, aby si verejnosť uvedomila, že ak niekto prichádza z oblasti západnej Afriky so zvýšenou teplotou, mal by ísť okamžite k lekárovi. V EÚ však nevidím dôvod na paniku. No v západnej Afrike to bude ešte veľký boj.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #ebola