Karadžič žiada Haag o nový proces

Bývalý politický vodca bosnianskych Srbov Radovan Karadžič požiadal Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) o nový proces.

31.07.2014 10:45
Radovan Karadžič Foto:
Radovan Karadžič.
debata (3)

V tom súčasnom je s ním vraj nespravodlivo zaobchádzané a takisto je plný najrôznejších chýb, ktorých sa dopúšťa prokuratúra. Informoval o tom server BalkanInsight. Karaždić je v Haagu obžalovaný okrem iného z genocídy.

„Tvrdí, že v mnohých prípadoch prokuratúra porušila svoje povinnosti, čo vyústilo do nespravodlivého procesu,“ uvádza vyhlásenie napísané menom Karadžiča a je adresované haagskemu tribunálu. „Začať proces znovu a tentoraz správne je jediná možnosť, ako zabezpečiť, že proces s doktorom Karadžičom bude spravodlivý,“ píše sa tiež v texte.

Pokiaľ ide o konkrétne omyly, bývalý bosnianskosrbský politik zmieňuje najmä právne chyby v priebehu súdneho konania. Konkrétne napríklad to, že v stanovenom časovom období neboli zverejnené informácie o 424 svedkoch a ich výpovediach. Takisto prokuratúra podľa neho nezverejnila 211 dokumentov týkajúcich sa procesu, čo je jej povinnosť.

Karadžič bol po 13 rokoch na úteku. Chytili ho v júli 2008 v Belehrade, kde žil pod skrytou identitou. Proces s ním sa začal v roku 2009. Okrem genocídy čelí obžalobe z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti.

Obvinenia z genocídy sa podľa obžaloby týkajú podielu na etnických čistkách a na masakre v Srebrenici v roku 1995, kde bosnianskosrbské jednotky povraždili 8 000 moslimských mužov a chlapcov. Išlo o najväčšie krviprelievanie v Európe od skončenia druhej svetovej vojny.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Haag #Bosna a Hercegovina #juhoslávia #genocída #Radovan Karadžič