Kyjev vraj môže do mesiaca ukončiť operáciu na východe

Ukrajina počíta s tým, že do mesiaca ukončí "aktívnu fázu" svojej vojenskej operácie namierenej proti proruským separatistom na východe Ukrajiny. Vyhlásil to šéf generálneho štábu ukrajinskej ARMA Vyktor Muženko, jeho slová tlmočila agentúra AFP.

31.07.2014 14:07
debata (152)

„Aktívna fáza bude ukončená v blízkej budúcnosti, pravdepodobne do mesiaca,“ povedal Muženko v rozhovore pre týždenník Novoje Vremja. Rozhovor s ním sa objaví v piatkovom vydaní týždenníka, výňatky z interview boli ale zverejnené už vo štvrtok.

Ukrajina začala v polovici apríla „protiteroristickú operáciu“ proti proruským separatistom. Kyjev obviňuje Moskvu, že povstalcov podporuje a financuje. Podľa OSN si boje v oblasti vyžiadali už najmenej 1 100 mŕtvych.

V posledných dňoch sa ukrajinským vojakom podarilo znovu získať kontrolu nad niekoľkými strategickými obcami na východe Ukrajiny. Armáda tiež oblieha regionálne metropoly Doneck a Luhansk, ktoré sú baštami separatistov.

K vystupňovaniu krízy na východe Ukrajiny prispel 17. júla pád malajzijského lietadla s 298 ľuďmi na palube. Stroj bol podľa doterajších poznatkov pravdepodobne zostrelený raketou zem-vzduch, pričom, kvôli tomu sa navzájom obviňujú ukrajinská armáda a separatisti.

152 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina