Líbya: Islamisti oznámili prevzatie kontroly nad Bengází

Líbyjské islamistické milície vo štvrtok vyhlásili, že prevzali kontrolu nad druhým najväčším mestom krajiny Bengázi po tom, ako porazili tamojšie armádne jednotky.

31.07.2014 14:39 , aktualizované: 22:08
Líbya, Tripolis, letisko, milície Foto: ,
Na snímke zo soboty boje medzi islamistickou brigádou z Misuráty pravdepodobne s milíciou zo Zintánu, ktorá od zvrhnutia Kaddáfího kontrolovala medzinárodné letisko v Tripolise.
debata (5)

Podľa vyjadrenia nemenovaného veliteľa jednej z milícií zastrešovaných skupinou Poradná rada bengázijských revolucionárov pre agentúru AP sú jeho spolubojovníci momentálne „jedinou silou v teréne“, pričom sa zmocnili armádnych objektov, zbraní a munície. Skupina medzitým zverejnila videozáznam, kde šéf milície Ansár aš-Šaría blahoželá svojim nasledovníkom k „víťazstvu a dobytiu mesta“.

Islamisti z Bengázi niekoľko mesiacov bojovali proti vojakom slúžiacim odpadlíckemu generálovi Chalífovi Haftarovi, ktorý sa označuje za obrancu Líbye pred extrémizmom. Líbyjský Červený polmesiac a iné zdravotnícke zdroje v stredu informovali, že dva dni trvajúce boje o miestnu základňu špeciálnych síl si vyžiadali najmenej 75 obetí, ktorými sú prevažne vojaci. Do akej miery Bengázi naozaj kontrolujú islamisti je zatiaľ nejasné, keďže tamojšie ulice boli vo štvrtok vyľudnené a nezriaďovali na nich žiadne kontrolné stanovištia. Boje medzitým pokračujú v hlavnom meste Tripolis, ktoré okrem obyvateľov hromadne opúšťajú aj zahraniční diplomati.

Líbyjskí milicionári obnovili boje o letisko v Tripolise

O letisko v líbyjskej metropole Tripolis sa vo štvrtok po dvojdňovom upokojení znovu „rozhoreli“ boje.

Znepriatelené milície na seba útočili ťažkými zbraňami a paľba bola počuť aj v hlavnom meste. Líbya zažíva najťažšie obdobie od zvrhnutia režimu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Za minulé dva týždne prišlo v tejto krajine podľa agentúry Reuters o život vyše 200 ľudí, mnohé krajiny sa rozhodli evakuovať svojich občanov a stiahnuť diplomatický personál.

Dejiskom násilností medzi skupinami milicionárov je okrem Tripolisu tiež východolíbyjské mesto Benghází.

Ozbrojenci, ktorí sa podieľali na Kaddáfího zvrhnutí a teraz sa odmietajú podriadiť centrálnej vláde, sa snažia obsadiť a udržať jednotlivé regióny. O letisko bojujú od polovice júla.

Zatiaľ čo v minulých dvoch dňoch paľba ustala, od štvrtkového rána bolo v Tripolise znova počuť paľbu delostrelectva a protilietadlových diel. Pri letisku proti sebe stoja podľa Reuters silne vyzbrojené oddiely bojovníkov zo Zintánu a Misuráty. Letisko je uzavreté od 13. júla a niekoľko lietadiel, ktoré na ňom zostali, sú poškodené.

Bojuje sa stále aj v Benghází, kde podľa svedkov citovaných Reuters milicionári pred dvoma dňami dobyli základňu špeciálnych jednotiek a prinútili vojakov k stiahnutiu. Obyvatelia tvrdia, že od ústupu špeciálnej jednotky nie je v meste vidieť vojakov ani policajtov.

Situácia v Líbyi sa rýchlo zhoršuje a väčšina krajín z tejto severoafrickej krajiny v minulých dňoch evakuovala svojich občanov i diplomatov. Vo štvrtok k nim pribudli Filipíny, ktoré chystajú evakuáciu niekoľkých tisíc filipínskych robotníkov. Tri lode vyslali na evakuáciu svojho veľvyslanectva a robotníkov Grécko.

Česko evakuovalo svojich diplomatických zástupcov v Líbyi

Česká armáda vo štvrtok evakuovala z líbyjskej metropoly Tripolis desať pracovníkov českého veľvyslanectva. Vo svojom oznámení to v Prahe uviedol generálny štáb. K desiatim Čechom sa vraj pripojilo tiež jedenásť pracovníkov švajčiarskeho zastupiteľského úradu. Ministerstvo zahraničných vecí ČR tiež informovalo, že vzhľadom na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu ambasádu v Líbyi dočasne uzavrelo.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Tripolis #Benghází #letisko #islamisti