Experti hľadajú na Ukrajine v troskách lietadla telá obetí

Medzinárodní experti v sobotu opäť skúmajú trosky zostreleného malajzijského lietadla, ktoré sa zrútilo na východe Ukrajiny a zabilo všetkých 298 ľudí na palube.

02.08.2014 13:30
lietadlo, Ukrajina, experti Foto: ,
Zahraniční experti od piatka preskúmavajú oblasť s pozostatkami zrúteného malajzijského lietadla.
debata (4)

Prestávka v boji medzi armádou a proruskými separatistami umožnila 70 expertom a pozorovateľom z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vrátiť sa už druhýkrát na miesto nešťastia. „Práca sa sústredí na nájdenie telesných pozostatkov,“ uviedla OBSE vo vyhlásení. Ukrajinské úrady predpokladajú, že na mieste havárie sa stále nachádza asi 80 tiel, ostatné obete už poslali chladiarenským vlakom do Holandska, odkiaľ väčšina z nich pochádzala.

Medzinárodní experti vrátane tých z OBSE ako aj Holandska a Austrálie sa opakovane neúspešne pokúšali získať prístup na miesto nešťastia s cieľom zozbierať telesné pozostatky, dôkazy o nehode, ale aj osobné veci mŕtvych pasažierov. Pokračujúce práce im to však znemožnili. Situácia je podľa OBSE aj v súčasnosti „nestála a nepredvídateľná“.

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa 17. júla sa zrútil v oblasti pri ukrajinsko-ruskej hranici. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube. Medzi obeťami je až 193 Holanďanov a 38 Austrálčanov. Z údajov, ktoré získali zo záznamníkov, vyplýva, že lietadlo bolo zostrelené a jeho pád spôsobila masívna explozívna dekompresia po výbuchu protilietadlovej strely.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #OBSE #Ukrajina #zostrelené malajzijské lietadlo