Demonštranti v Moskve žiadali Putina o vojenský zásah na Ukrajine

Stovky Rusov na sobotňajšej demonštrácii v Moskve vyzývali prezidenta Vladimira Putina na rýchlu vojenskú intervenciu v konflikte na Ukrajine.

02.08.2014 16:13 , aktualizované: 18:42
Moskva, demonštranti Foto: ,
Demonštranti v Moskve vyzvali Vladimira Putina, aby na východe Ukrajiny vojensky zasiahol.
debata (174)

Demonštranti požadovali, aby Putin na Ukrajinu vyslal mierové jednotky, informovali agentúry DPA a AFP.

Demonštráciu na podporu východoukrajinskej oblasti Donbas, kde ukrajinské vládne sily bojujú s proruskými rebelmi, zvolalo približne 20 vlasteneckých organizácií. Medzi účastníkmi akcie pri olympijskom štadióne bolo podľa agentúry DPA mnoho ortodoxných duchovných, kozákov a ultranacionalistov.

„Keď má niekto moc, musí ju využiť a pristúpiť na akciu,“ volali organizátori demonštrácie, na ktorej sa podľa agentúry AFP zúčastnil aj väčší počet separatistov, ktorí prišli z takzvanej Doneckej ľudovej republiky (oblasť Donbasu).

„Vojenská intervencia!“ a „Putin, zachráň Donbas!“ skandovali demonštranti. „Rusko by tam malo vyslať jednotky na udržiavanie mieru a na ochranu obyvateľstva Novoruska proti vojne,“ povedal AFP šéfredaktor nacionalistického ruského portálu Konstantin Krylov. Novorusko je proruský termín pre juhovýchodnú Ukrajinu.

„Na Ukrajine sú v súčasnosti americkí generáli, dodávajú zbrane (ukrajinskej armáde) a ja vôbec nechápem, prečo Rusko nemôže (v prospech proruských separatistov) urobiť to isté,“ dodal Krylov. Rusko „musí uznať nezávislosť Novoruska a poslať tam mierové jednotky v rámci dohody s OSN,“ vyhlásila 28-ročná čašníčka z moskovského letiska Vera Judinovová.

Konflikt medzi ukrajinskou armádou separatistami na východe Ukrajiny si podľa OSN za tri mesiace vyžiadal cez 1 100 mŕtvych. Aj napriek politickej podpore proruským separatistom na Ukrajine, deklarovanej Putinom, Kremeľ doteraz popieral, že by im dodával akúkoľvek priamu pomoc.

Putin je v Rusku terčom stále hlasnejších výčitiek, že sa nečinne prizerá, zatiaľ čo ukrajinské vládne jednotky z lietadiel i tankov zasahujú aj proti ruskej menšine. Ultrakonzervatívny ideológ Alexander Dugin na demonštrácii povedal: „Naši ruskí spoluobčania v Donbase už ďalej nedokážu týmto útokom odolávať. Proti armáde môže bojovať zase len armáda.“

Rusko: EÚ ‚v tichosti‘ zrušila zákaz dovozu výzbroje Kyjevu

Rusko v sobotu obvinilo Európsku úniu, že „v tichosti“ zrušila zákaz dodávať Ukrajine vojenské technológie a zariadenia. Ruské ministerstvo zahraničia to uviedlo na svojich internetových stránkach.

„Lídri EÚ sa na nedávnej schôdzke Európskej rady v Bruseli v tichosti dohodli na tom, že voči Kyjevu zrušia obmedzenia na dodávky zariadení, ktoré sa dajú nasadiť pri represáliách vnútri krajiny,“ tvrdí vo vyhlásení ruský rezort zahraničia. Vyvážať na Ukrajinu sú vraj teraz možné vojenské technológie a zariadenia.

Európska únia pozastavila exportné licencie na materiál, ktorý by mohol byť na Ukrajine zneužitý na násilné akcie tento rok vo februári v čase nepokojov v Kyjeve.

174 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #Ukrajina