Tripolis: Najmenej 22 mŕtvych si vyžiadali boje o letisko

Najmenej 22 mŕtvych si vyžiadali sobotňajšie boje konkurenčných milícií o kontrolu nad medzinárodným letiskom v líbyjskej metropole Tripolis.

03.08.2014 10:11
debata (6)

S odvolaním sa na miestnu vládu to uviedla agentúra AP. Líbya zažíva najťažšie obdobie od zvrhnutia režimu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Za minulé dva týždne prišlo v tejto krajine o život viac ako 200 ľudí, mnoho štátov evakuovalo svojich občanov a diplomatický personál.

O tripoliské letisko bojujú ťažko vyzbrojení muži od polovice júla. Niekoľko lietadiel, ktoré na ňom zostali, sú vážne poškodené. Neďaleko letiska vraj v sobotu začalo horieť ďalšie skladisko ropy, podľa líbyjských médií sa nad miestom vznášal hustý čierny dym. Už na začiatku tohto týždňa začal v dôsledku raketového útoku horieť sklad s viac než 90 miliónmi litrov paliva. Hasiči, ktorí s ohňom doteraz bojovali, miesto kvôli streľbe v sobotu opustili.

Viac ako 10-tisíc ľudí už utieklo pred bojmi do susedného Tuniska. To už v piatok prvýkrát uzavrelo hranicu a oznámilo, že nebude môcť prijať toľko utečencov ako pri líbyjskom povstaní v roku 2011. Na hranici tiež uviazlo viac ako 6-tisíc cudzích štátnych príslušníkov, ktorí nemajú pre vstup do Tuniska potrebné dokumenty.

Ozbrojenci, ktorí sa podieľali na Kaddáfího zvrhnutí a teraz sa odmietajú podriadiť centrálnej vláde, sa snažia obsadiť a udržať jednotlivé regióny. Bojuje sa v metropole Tripolis aj v druhom najväčšom meste Benghází na východe krajiny. V minulých dňoch evakuovalo z Líybe svojich občanov i diplomatov viacero krajín.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Tripolis #milície