Čína: Nepokoje v ujgurskej oblasti majú skoro 100 mŕtvych

Skoro sto mŕtvych si minulý týždeň vyžiadali násilnosti v ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang. Miestna vláda v nedeľu informovala, že o život prišlo 59 teroristov a 37 civilistov.

03.08.2014 11:21
debata (7)

Útoky sa odohrali ešte v pondelok ráno blízko mesta Kašgar, kde skupina ozbrojená nožmi napadla policajnú stanicu a správny úrad v jednej z obcí. Následne sa presunula do inej obce, pričom po ceste útočila na civilistov a rozbíjala vozidlá. Úrady pôvodne informovali, že okrem civilistov prišli o život aj desiatky útočníkov, presné počty obetí však nezverejnili. Podľa agentúry Reuters išlo o najhoršie nepokoje v tejto oblasti za posledné roky. „Išlo o vážny teroristický útok napojený na domáce i zahraničné teroristické organizácie,“ uvádza vo vyhlásení vláda provincie Sin-ťiang.

Čínske orgány začali už dávnejšie v Sin-ťiangu rozsiahlu bezpečnostnú operáciu, ktorá je odozvou na vlnu násilia pripisovanú moslimským extrémistom. Autonómna oblasť na severozápade Číny je domovom zhruba deväťmiliónovej národnostnej menšiny Ujgurov, medzi ktorými sa šíria separatistické nálady motivované údajným kultúrnym a náboženským útlakom zo strany Pekingu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #nepokoje