Cypru únia ponúkla ocot a žlč

"Použili nás ako pokusného králika,“ vyhlásil o prístupe Európskej únie k cyperskej ekonomickej kríze predseda parlamentu Jannakis Omiru.

04.08.2014 10:00
Jannakis Omiru Foto: ,
Jannakis Omiru.
debata (11)

V júli bol na oficiálnej návšteve Slovenska. "Naším cieľom je, aby sa v EÚ konečne upustilo od politiky uťahovania opaskov,“ povedal Omiru pre Pravdu.

Cyprus zasiahla minulý rok ekonomická kríza v eurozóne. Ako vnímate riešenia, ktoré Európska únia vo vašej krajine použila?
Rozhodnutie euroskupiny z 25. marca 2013 bolo dosiaľ neslýchaným prístupom v zaobchádzaní s akýmkoľvek štátom Európskej únie. Namiesto solidarity nám ponúkli ocot a žlč. Najhoršie bolo, že nám povedali, že Cyprus použili ako pokusného králika. Vybrali si malú krajinu, štát ako Cyprus, ktorej časť je 40 rokov pod tureckou okupáciou, aby použili a vyskúšali si ich opatrenia.

Aký mali dosah na život Cyperčanov?
Vkladateľom ukradli úspory. Zničili dôveru vo finančný bankový systém. Bola to veľmi zlá politika. Euroskupina použila proti Cypru diskriminačné opatrenia.

Prečo to tak vnímate?
Boli predsa krajiny, ktorým Európska únia poskytla peniaze na rekapitalizáciu bánk. Španielsko dostalo 80 miliárd eur, Grécko 50 miliárd. Cyprus by na rekapitalizáciu bánk potreboval len 4,5 miliardy. Nedostali sme ich. Samozrejme, vďaka obetiam ľudí sa nám darí zvládať krízu. V rekordnom čase sme sa vrátili na medzinárodné finančné trhy.

Predpokladáte, že po eurovoľbách a s novou Európskou komisiou môžu nastať isté zmeny vo fiškálnych pravidlách, na ktorých sa EÚ dohodla, a že dôjde k ich flexibilnejšiemu výkladu?
Je to naše najúprimnejšie želanie a náš cieľ. Chceme dosiahnuť, aby sa konečne upustilo od politiky uťahovania opaskov. Súčasná finančná rozpočtová disciplína je zničujúca. Musí nastúpiť nový prístup. Politika rastu a rozvoja. Ak tomu nedôjde, tak tu existuje veľké nebezpečenstvo, že sa dostaneme do stavu spoločenskej neznášanlivosti.

Spojenie Cypru a Slovenska predstavujú vojaci, ktorí v misii OSN už dlhé roky pôsobia vo vašej krajine. Objavujú sa aj hlasy, či to má ešte zmysel. Ako to vnímate vy?
Mierové sily Organizácie Spojených národov na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN začali pôsobenie na Cypre v roku 1964, po nepokojoch organizovaných z Turecka. Moja krajina je stále vo vojnovom stave. Po tureckej invázii v roku 1974 bola vytýčená hranica medzi okupovanou častou Cypru a slobodnou. Mierové jednotky sú tam stále na udržanie pokoja. Musím zdôrazniť, že si hlboko vážime a ceníme prítomnosť slovenských vojakov na Cypre.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus #ekonomická kríza #Jannakis Omiru