Kyjev vydá sankčný zoznam 500 ruských umelcov

Ukrajinské ministerstvo vnútra plánuje vydať čierny zoznam ruských umelcov, ktorí aktívne podporujú anexiu Krymu a povstalecké hnutia na východe Ukrajiny. Oznámila to ukrajinská agentúra Unian.

04.08.2014 09:32
debata (43)

Osobám zaradeným na zoznam zakážu vystupovať a umelecky pôsobiť na Ukrajine. Zákaz sa má údajne týkať viac ako 500 ruských umelcov. „Pripravujeme zoznam s približne 500 kultúrnymi činiteľmi, ktorí schvaľujú anexiu Krymu a separatizmus na Ukrajine. Zakážeme im vstup do krajiny,“ potvrdil plány ukrajinskej vlády poradca ministra vnútra Anton Heraščenko.

Reagoval tak na nedeľný incident v juhoukrajinskej Odese, kde dav národno orientovaných Ukrajincov zmaril koncert speváčky Ani Lorakovej pre jej údajné proruské sympatie. Loraková je Ukrajinka, ale často chodieva koncertovať do Ruska. „Neschvaľujem jej konanie. Takíto ľudia by nemali zarábať peniaze na Ukrajine, nech si idú na Krym,“ komentoval incident Heraščenko.

Akých ruských umelcov ukrajinské úrady na sankčný zoznam zaradia, nie je zatiaľ známe. Podobný zoznam ale údajne už existuje v Lotyšsku. Figuruje na ňom napríklad ruská speváčka Valerija, spevák Oleg Gazmanov alebo veterán ruskej vlasteneckej piesňovej tvorby a politík Josif Kobzon.

Kobzon, rodák z ukrajinského Donbasu, je na zozname aj v USA, a to kvôli údajným stykom s mafiánskym podsvetím. Ukrajinská Dnepropetrovská oblasť nedávno začala správne konanie, ktorého cieľom je zbaviť Kobzona čestného občianstva.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #sankčný zoznam