Nigéria potvrdila druhý prípad nakazenia vírusom eboly

Nigérijské úrady v pondelok potvrdili druhý prípad nakazenia vírusom eboly v krajine. Podľa agentúry AFP ide o lekára, ktorý ošetroval Libérijčanov, ten zákernej chorobe podľahol koncom júla, krátko po prílete do najväčšieho nigérijského mesta Lagos.

04.08.2014 15:58
debata

S vírusovým ochorením naďalej bojujú aj ďalšie západoafrické krajiny. Vláda Libérie nariadila povinnú kremáciu všetkých obetí eboly.

Nakazený nigérijský lekár údajne ošetroval Patricka Sawyera, štyridsaťročného Libérijčana s americkým občianstvom, ktorý priletel 20. júla do Lagosu letom západoafrických aeroliniek ASKY, na letisku skolaboval a po piatich dňoch v nemocnici zomrel.

Nigérijská vláda následne zakázala leteckým spoločnostiach lietať do krajiny, pretože údajne zanedbali bezpečnostné opatrenia. V sobotu však lety opäť povolila. ASKY Airlines medzitým zrušili všetky spoje do Libérie, Sierry Leone a Guiney.

Ešte v sobotu nigérijské ministerstvo zdravotníctva uvádzalo, že dvaja pacienti, ktorí boli od piatku v karanténe, nemajú ebolu. Zostali vraj však spolu s ďalšími 69 ľuďmi, ktorí prišli so Sawyerom do kontaktu v lagoskej nemocnici na pozorovaní. Medzi nimi bol podľa AFP pravdepodobne aj lekár, u ktorého sa podozrenie potvrdilo.

Libérijské úrady v pondelok po sérii opatrení na boj so šíriacou sa smrteľnou chorobu prikázali kremáciu všetkých obetí. Reagujú tak na rozhodnutie niekoľkých úradov miestnej samosprávy, ktoré zakázali pochovávať mŕtvych na územie svojich obcí. Telá obetí sa tak vraj na mnohých miestach kopili a stávali sa nebezpečnými pre svoje okolie.

Podľa BBC nie je spaľovanie ľudských ostatkov súčasťou libérijskej pohrebnej kultúry, telá sa väčšinou ukladajú priamo do hrobu. Tento postup však podľa libérijských úradov viedol často k nechcenému kontaktu s telovými tekutinami zosnulého a následnému prenosu vírusu.

USA posielajú do západnej Afriky expertov

Spojené štáty medzitým oznámili, že do západnej Afriky pošlú do mesiaca minimálne päťdesiat zdravotníckych expertov, ktorí sa tu zapoja do boja proti vírusovému ochoreniu. Podľa šéfa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb Thomasa Friedena je zastavenie choroby pri zdroji v Afrike najlepšou možnosťou, ako pred ňou uchrániť aj samotných Američanov.

V Afrike sa ebolou nakazili dvaja Američania. Prvý z nich je lekár Kent Brantl, ktorý je už v Spojených štátoch, kam ho na špecializovanú kliniku v Atlante dopravil letecký špeciál. Brantlyho stav sa zlepšuje. V utorok by do USA mali odletieť aj zdravotníčky a misionárka Nancy Writebolová.

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) z minulého týždňa stúpol v západnej Afrike počet obetí krvácavej horúčky spôsobenej vírusom eboly na viac ako 730. Celkovo WHO eviduje už viac ako 1 300 prípadov nákazy ebolou.

Ebola je vírusové ochorenie spôsobujúce vysokú horúčku a krvácanie. Nie je proti nemu žiadny liek ani vakcína, takže úmrtnosť na ňu je vysoká. Súčasná epidémia vypukla vo februári v Guinei a rozšírila sa aj do Sierry Leone a Libérie. Vôbec prvýkrát sa vírus objavil v 70. rokoch v dnešnom Kongu. Posledná vážna epidémia v roku 2000 postihla Ugandu, kde sa nakazilo 425 ľudí. Polovica z nich zomrela.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Nigéria #ebola #Libéria #Siera Leone