Iracká armáda pomôže Kurdom v boji proti sunnitským islamistom

Iracký premiér Núrí Málikí nariadil vzdušným silám, aby pomohli miestnym Kurdom v boji proti sunnitským militantom z Islamského štátu. V pondelok o tom informovala tamojšia štátna televízia, podľa ktorej ide o prvý podobný prípad. Iracký premiér mal pritom s Kurdmi často napäté vzťahy pre spory o financovanie tejto menšiny.

04.08.2014 18:00
Núrí Málikí, Irak Foto: ,
Iracký premiér Núrí Málikí
debata

Málikí rozhodnutím reaguje na víkendový útok v prevažne Kurdmi obývanej oblasti na severe Iraku, kde militanti získali kontrolu nad mestami Zumár a Sindžár ako aj priľahlými ropnými poľami. Sunnitskí povstalci tam vyvesili na verejné budovy svoje čierne vlaky. Vo vyhlásení informovali, že počas bojov zabili „veľký počet kurdských vojakov“ a okrem dvoch miest obsadili aj 12 dedín. Kurdi v júli opustili vládu premiéra Núrího Málikího a Spojené štáty požiadali o dodávky ťažkých zbraní, ktoré ich bojovníci potrebujú na boj proti sunnitským povstalcom.

Skupina Islamský štát už obsadila viacero miest na severe Iraku a vládna armáda nebola schopná sa brániť jej ofenzíve. Túto úlohu prevzali šiítske milície a kurdské jednotky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #islamisti #Kurdi #sunniti #Núrí Málikí #ISIS