Dvojčatá oslavujú narodeniny dvakrát ročne po úžasnej operácii

Pôvodne mal z dvoch prežiť jeden, nakoniec zostali nažive obaja. V pondelok uplynulo desať rokov od operácie, ktorá mala zachrániť siamské dvojčatá z Filipín.

05.08.2014 07:18
siamské dvojčatá Foto: ,
Arlene Aguirreová a jej dvojčatá. Chlapci nosia prilby, ktoré im chránia lebky.
debata

Ich osud sledoval celý svet. „Keď sa narodili, lekári mi povedali, že si mám vybrať, ktorý z nich prežije,“ spomína si na ťažké chvíle matka dvoch chlapcov Arlene Aguirreová.

Chlapčekovia boli zrastení vrškom hlavy, filipínski chirurgovia preto dávali šancu žiť len jednému. Našťastie špecialisti v USA sa podujali vykonať náročnú operáciu s úspešným výsledkom. Bol to nevyhnutný zákrok, lebo newyorskí lekári dospeli k názoru, že ak dvojčatá Carl a Clarence zostanú spojení, zomrú obidvaja. „Ste matkou dvoch synov, týmito slovami ma potešili po operácii,“ pripomenula Aguirreová.

Chlapci majú 12 rokov. „Narodeniny však oslavujeme dvakrát ročne. V deň, keď prišli na svet a keď podstúpili operáciu,“ povedala matka, ktorá sa s nimi usadila v americkom meste Scarsdale.

Clarence sa rád zabáva počítačovými hrami a tancuje na hudbu Michaela Jacksona. Carl, naopak, má problémy s chôdzou a rozprávaním, čo mu možno zostane na celý život. Vlastne takmer nehovorí, dokáže len zamrmlať niekoľko slov. Aj Clarenceovi ťažšie rozumieť, ale je neporovnateľne živ­ší.

„O Carla sa dôkladne stará. Berie to tak, že je takpovediac jeho starší brat. Rád mu predčíta, je trpezlivý,“ poznamenala matka.

Obaja chlapci stále nosia prilby, ktoré im chránia lebky. Až keď dorastú, chirurgovia im dokončia rekonštrukciu hláv.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #siamské dvojčatá