Pred sto rokmi Európa zlyhala

Mala to byť vojna, ktorá skončí všetky vojny, a nikto nečakal, že bude dlhá. Nakoniec trvala štyri roky a vyžiadala si vyše 16 miliónov obetí.

05.08.2014 07:25
Hollande, Gauck Foto: ,
Pred sto rokmi by boli nepriatelia. Nemecký prezident Joachim Gauck sa objíma s francúzskym náprotivkom Françoisom Hollandom na slávnosti v Belgicku, kde si pripomenuli začiatok prvej svetovej vojny.
debata (23)

"Čo sa stalo s civilizáciou zvanou Európa?“ opýtal sa v pondelok s ozvenou hrôz konfliktu v hlase sto rokov od začiatku prvej svetovej vojny nemecký prezident Joachim Gauck. "Bolo to absolútne neospravedlni­teľné,“ vyhlásil na adresu vlastnej krajiny, ktorá 4. augusta 1914 napadla vtedy neutrálne Belgicko.

"Všetky vojny sú dôsledkom politických a diplomatických zlyhaní,“ pripomína Maggie Andrewsová, profesorka kultúrnej histórie z Worcesterskej univerzity. "Spomienka by mala byť priznaním skazy, ktorú takéto zlyhania znamenajú pre životy obyčajných ľudí. Mali by sme pamätať nielen na tých, čo zahynuli, ale aj na tých, čo prežili. Či ich emočne a fyzicky zničil konflikt, alebo sa museli vyrovnávať so skazou, ktorú vojna priniesla,“ povedala Andrewsová pre Pravdu.

Po sto rokoch sa v pondelok stretli bývalí nepriatelia v belgickom Liège. Kráľ Philippe a kráľovná Matilde privítali Gaucka, francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda, britského premiéra Davida Camerona a princa Williama s manželkou Catherine a viacero ďalších štátnikov a politikov.

"Je pozitívne vidieť lídrov rôznych krajín, ako ich spomienka spája,“ tvrdí Andrewsová. "Je mimoriadne dôležité, aby sme vo chvíli výročia prvej svetovej vojny odmietli nacionalizmus. Namiesto toho by sa mali sústrediť na tragédiu, ktorú konflikt priniesol mnohým krajinám a ich obyvateľom,“ hovorí odborníčka

"Ukážka jednoty je dôležitá ako odkaz do diskusie o dedičstve prvej svetovej vojny,“ povedala pre Pravdu aj historička Jane Champanová z Lincolnskej univerzity. "Ide o demokratickú dohodu. Ideál, za ktorý bojovali naši predkovia a na ktorý konečne siahame.“

Túto myšlienku vo svojej reči spomenul aj princ William. "Neraz sme boli v minulom storočí nepriateľmi. Teraz sme priatelia a spojenci,“ vyhlásil. "Vzdávame poctu tým, čo zahynuli v boji za našu slobodu. Budeme si ich pamätať,“ uviedol princ William.

V Británii v pondelok na viacerých významných miestach zhasli na hodinu svetlá, ako spomienka na prvú svetovú vojnu. Historik Jonathan Black z Kingstonskej univerzity však varuje, že napriek proklamovanej jednote v Európe nemusia byť mračná nepochopenia, zlyhania a možno aj konfliktu do budúcnosti úplné zažehnané.

"Vidíme nestabilitu na východe Ukrajiny. Rusko bolo roku 1914 spojencom Británie, ale zložitým,“ pripomenul pre Pravdu Black. ,Mnoho Britov si o sebe nemyslí, že sú Európania. Pozeráme sa na susedov cez kanál La Manche optikou druhej svetovej vojny. Nemecko je bohaté a rozvinuté, ale nemožno mu dôverovať. Do Francúzska chodíme radi na dovolenku. Ale v skutočnosti mu nemôžeme dôverovať,“ vysvetľuje Black.

"V súčasnosti sú ekonomická spolupráca a hospodársky rast v Európe narušené,“ pridáva problémový moment aj William Philpott z Katedry vojnových štúdií na King’s College v Londýne. "Vidíme isté paralely s 20. a 30. rokmi minulého storočia. Európa však stále rieši svoje problémy v konferenčných miestnostiach, nie na bojiskách. Spoločné obete z rokov 1914 až 1918 položili základy, na ktorých sme pomaly vybudovali zmierenie,“ uviedol Philpott.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #1. svetová vojna