Prácu expertov na Ukrajine vraj stále komplikujú povstalci

Len pol druha hodiny pracovali v pondelok na mieste pádu malajzijského lietadla na východe Ukrajiny medzinárodné tímy vyšetrovateľov a expertov.

05.08.2014 10:56 , aktualizované: 12:20
lietadlo, Ukrajina, OBSE, experti Foto: ,
Proruský ozbrojenec hliadkuje počas pondelkovej akcie zahraničných expertov na mieste zrúteného malajzijského lietadla.
debata (128)

Podľa utorkových správ ukrajinských médií ich prácu komplikovalo vyjednávanie s oddielmi separatistov, ktorí dlhé hodiny blokovali pohyb členov misie v mieste katastrofy. Pokračovať v zbere úlomkov lietadla a zvyškov tiel obetí chcú vyšetrovatelia počas dňa.

Pozornosť medzinárodných expertov sa sústreďuje na priestor u obcí Krasnyj Luč, Petropavlivka a Moskovske, ktoré ležia zhruba dva kilometre západne od Hrabove, miesta dopadu hlavnej časti trosiek. Na mieste bolo podľa spravodajského servera Cenzor nájdených veľa osobných vecí cestujúcich vrátane pasov alebo albumov s fotografiami.

Svoju základňu majú experti v meste Soledar, ktoré leží približne sto kilometrov západne od Luhansk. V utorok sa na miesto pádu trosiek chystá 116 odborníkov, z toho 66 Holanďanov, 37 Austrálčanov a 13 Malajzijčanov.

Preprava kolóny je komplikovaná, pretože polovicu trasy kontroluje ukrajinská armáda a druhú časť vzbúrenci. Pod „ochranou“ povstaleckých oddielov ukrajinské úrady odovzdávajú kolónu v obci Debalceve, ktorá leží 50 kilometrov juhovýchodne od Soledaru.

Obe znepriatelené strany sa zaviazali, že počas transportu nebudú v okolitej oblasti vykonávať žiadne bojové operácie. Režim prímeria navyše platí v dvadsaťkilo­metrovom okruhu od miesta dopadu trosiek.

Ukrajinskí povstalci vraj ostreľovali kolónu neozbrojených vojakov

Proruskí povstalci ráno začali paľbu na skupinu takmer dvoch stoviek neozbrojených ukrajinských vojakov a pohraničníkov, ktorí sa vracali z ruskej strany hraníc. Oznámilo to v Kyjeve velenie ukrajinskej armády.

Dve jednotky príslušníkov ukrajinských ozbrojených zložiek prekročili v noci na pondelok hranicu v kritickej situácii, keď im v prestrelke so separatistami údajne došla munícia. V utorok sa vojaci a pohraničníci vydali na cestu späť.

Hoci 195 mužov prekročilo hranicu na Ukrajinu bez zbrane, stali sa ráno terčom ostreľovania vedeného z povstaleckých pozícií, oznámil armádny hovorca Andrij Lysenko. Informáciu o prípadných obetiach zatiaľ nemá k dispozícii.

Podľa pondelňajších správ ruských médií vojaci a pohraničníci na ruskú stranu hraníc prebehli a požiadali tam o azyl. Skutočnosť, že sa veľká väčšina z nich hneď nasledujúci deň vrátila na Ukrajinu, ale ruskú verziu incidentu nepotvrdzuje.

Kyjev tvrdí, že jednotka kryla paľbou iný ukrajinský oddiel, ten sa snažil prebiť z povstaleckého obkľúčenia. Keď vojakom došli náboje, prešli cez hraničný prechod do Ruska, kde boli krátko internovaní.

Ruská agentúra ITAR-TASS počas dňa zverejnila rozhovor s jedným z ukrajinských vojakov, ktorí sa na Ukrajinu vrátili. Nemenovaný vojak, s ním vraj spravodajca ruskej agentúry hovoril telefonicky, si pochvaľoval podmienky na ruskej strane hraníc a tvrdo kritizoval zaobchádzanie, ktorému sú údajne navrátilci vystavení na Ukrajine.

Agenti ukrajinskej tajnej služby a radikáli z organizácie Pravý sektor ich údajne desiatky hodín vypočúvajú a vyhrážajú sa násilím v ich rodinách. „Závidím vojakom, ktorí sa dostali do zajatia povstalcov,“ citovala ukrajinského vojaka ruská agentúra.

128 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #zostrelené malajzijské lietadlo