Srbsko odmieta zaviesť protiruské sankcie

Srbsko aj naďalej odmieta zavedenie sankcií voči svojmu spojencovi Rusku, aj keď jeho anexiu ukrajinského Krymu neuznáva. V najnovšom rozhovore pre spravodajskú stanicu CNN to potvrdil srbský premiér Ivica Vučič.

05.08.2014 14:35
debata (51)

Krajina sa chce podľa stať „pilierom stability a bezpečnosti nielen na Balkáne, ale v celej Európe“. Belehrad sankcie odmieta preto, lebo „nechce vytvárať nové napätia a možné vojny v regióne,“ uviedol v utorok Vučič.

„V skutočnosti máme svoj vlastný politický postoj, ktorý nie je neutrálny,“ vyhlásil premiér. „Rešpektujeme a podporujeme územnú celistvosť a suverenitu Ukrajiny vrátane Krymu ako súčasti Ukrajiny. Ale máte pravdu, že sme nezaviedli žiadne sankcie voči Rusku z množstva politických, ekonomických, historických a ďalších dôvodov,“ dodal. Na otázku, či Srbsko odsudzuje aspoň anexiu Krymu premiér zopakoval svoju predošlú odpoveď o „rešpektovaní územnej celistvosti Ukrajiny“.

Po zostrelení malajzijského lietadla, ktoré sa zrútilo 17. júla vo východnej časti Ukrajiny na území kontrolovanom proruskými separatistami, vystupňovali sankcie proti Moskve Európska únia aj USA. Nové opatrenia sa zameriavajú na ruský finančný, zbrojársky a energetický sektor.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #protiruské sankcie