Muž v Afganistane postrelil vojakov NATO, vraj zabil generála

Jeden americký generál bol zabitý a 14 ďalších vojakov NATO, vrátane nemeckého brigádneho generála, utrpelo zranenia pri utorkovom útoku muža v uniforme afganskej armády na britskú výcvikovú akadémiu v Kábule. Informoval o tom s odvolaním sa na armádne zdroje nemecký server Spiegel online.

05.08.2014 14:55 , aktualizované: 17:00
vojaci, Afganistan Foto: ,
Vojaci NATO z vojenského zariadenia Camp Qargha neďaleko Kábulu.
debata (13)

V západoafghanskej provincii Herát údajne zahynuli štyria civilisti pri leteckom útoku Severoatlantickej aliancie (NATO) zameranom proti bojovníkom islamského hnutia Taliban, uviedli afganské úrady. Aliancia prípady vyšetruje.

Hovorca nemeckej armády potvrdil, že pri útoku na britské zariadenia bol zabitý jeden človek a ďalších 14 bolo zranených, vrátane nemeckého generála. Podľa serveru Spiegel Online je Nemec mimo nebezpečenstva života a bol transportovaný vrtuľníkom na americkú základňu Bagram, kde mu poskytli lekársku pomoc. Americký generál však údajne svojim zraneniam podľahol. Podľa informácií nemeckého servera je zraneným nemeckým generálom Michael Bartscher, ktorý už niekoľko mesiacov pôsobí ako poradca pre medzinárodnú misiu ISAF pri afganskom ministerstve obrany.

Muž v afganskej armádnej uniforme začal strieľať v zariadení Camp Qargha západne od afganskej metropoly. Podľa hovorcu afganského ministerstva obrany stojí za násilným činom „terorista, ktorý použil uniformu afganskej armády“. Afganská armáda nevylúčila, že útočil priamo jeden z jej členov. „Vyzerá to, že jeden z príslušníkov afganskej armády začal paľbu. Traja naši vojaci boli zranení a mŕtvi či zranení sú tiež na strane NATO,“ oznámila tamojšia armáda. Podľa agentúry AFP spadá akadémia pod velenie afganských síl. Spravodajský server BBC News však píše, že ju riadi britská armáda.

Útoky proti členom NATO nie sú v Afganistane ojedinelé

Afganistan už v minulých rokoch zažil niekoľko podobných smrtiacich útokov afganských policajtov či vojakov proti členom NATO, ktorí ich cvičia. Tieto incidenty, ktoré sú ale v posledných mesiacoch pomerne vzácne, podkopávajú dôveru medzi afganskými bezpečnostnými silami a NATO.

Rovnako spoluprácu Kábulu so Západom maria útoky Severoatlantickej aliancie, pri ktorých nešťastnou náhodou umierajú afganskí civilisti. Jeden z takýchto útokov sa podľa afganských úradov stal počas dňa v provincii Herát. Podľa hovorcu šéfa provinčnej polície Raufa Ahmadího ozbrojenci Talibanu vypálili strelu na miestne letisko a aliancia reagovala náletom na ich pozície.

Ahmadí povedal, že pri nálete prišli o život dvaja muži, jedna žena a dieťa. Následne v provinčnej metropole demonštrovalo proti NATO zhruba 200 ľudí, tí niesli telá zabitých civilistov ulicami. Aliancia vo vyhlásení oznámila, že o útoku vie a že prípad je predmetom vyšetrovania. „NATO berie všetky obvinenia zo zabitia civilistov vážne a posudzuje okolnosti incidentu,“ konštatuje sa v komuniké.

Počet civilných obetí v Afganistane vzrástol podľa bilancie OSN v prvej polovici tohto roka o 17 percent. Tento rok od januára do júna zahynulo na afganskom území 1 564 civilistov, zatiaľ čo vlani v rovnakom období 1 342. OSN uviedla, že 74 percent týchto úmrtí majú na svedomí povstalci, 17 percent vládne a provládne sily a iba jedno percento zahraničné oddiely.

Taliban stupňuje svoje násilnosti v čase, keď sa medzinárodné jednotky pripravujú na ukončenie svojej bojovej misie v krajine ku koncu tohto roka.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #NATO #Taliban #generál #Kábul