Iracký parlament odložil voľbu premiéra, rieši utečeneckú krízu

Iracký parlament odložil diskusiu týkajúcu sa voľby nového premiéra až na štvrtok. Namiesto toho sa poslanci venovali aktuálne najhorúcejšej téme v krajine – narastajúcej utečeneckej kríze, ktorá súvisí so súčasnými boji s islamistami na severozápade Iraku. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na poslankyňu Parván Muslíovú.

05.08.2014 17:20
Irak, zbrane, bezpečnostné jednotky Foto: ,
Členovia irackých operačných jednotiek čakajú na militantov z organizácie Islamský štát.
debata

Ozbrojenci z hnutia Islamský štát dobyli v sobotu mestá Sindžár a Zumár. Túto oblasť obývajú predovšetkým príslušníci kurdskej náboženskej menšiny jezídov, ktorým islamisti dali ultimátum, aby buď prestúpili na islam, platili náboženskú daň, opustili svoje domovy alebo ich čaká smrť. Počas násilností v tejto časti Iraku prišlo o život najmenej 40 detí, uviedol Detský fond OSN (UNICEF).

Jezídovia majú svoje zastúpenie aj v irackom parlamente a jedna z poslankýň počas svojho vystúpenia so slzami v očiach apelovala na ostatných zákonodarcov, aby začali utečeneckú krízu riešiť. „V mene ľudskosti, vyzývam vás všetkých: Zachráňte nás!“ uviedla Vian Dachílová. „Naše rodiny vraždia, všetci Iračania sú masakrovaní,“ dodala.

OSN nedávno uviedla, že od júnovej ofenzívy islamistov bolo vyhnaných zo svojich domovov okolo 500-tisíc obyvateľov Iraku. Podľa UNICEF teraz žije v horách pri Sindžáre až 25-tisíc detí, ktoré prišli o strechu nad hlavou a potrebujú humanitárnu pomoc.

Jezídovia vyznávajú náboženstvo obsahujúce prvky prírodných kultov, spájajúce islam, kresťanstvo, judaizmus i zoroastrizmus. Na severe Iraku ich žije odhadom pol milióna. Ústrednou súčasťou ich náboženstva je dualizmus medzi bohom, ktorý je len stvoriteľom sveta, nie však jeho udržiavateľom, a Malakom Táúsom (anjel-páv), ktorý je činný a výkonný.

Irackí poslanci majú čas na zvolenie nového premiéra do piatku 8. augusta. Už tretí mandát by rád získal doterajší predseda vlády premiér Núrí Málikí, nebude to však mať jednoduché, poznamenala agentúra Reuters. S jeho vymenovaním totiž nesúhlasia sunniti, Kurdi aj niektorí zástupcovia šiítov. Málikího, ktorý je pri moci od roku 2006, obviňujú, že svojím správaním prispel k zvýšeniu etnického napätia v krajine a že rozhoduje v prospech väčšinových šiítov, na úkor menšinových sunnitov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #OSN #utečenci #islamisti #šiiti #sunniti #Unicef #Núrí Málikí