Mohutný lesný požiar vo Švédsku má prvú obeť

Prvú obeť si vyžiadal mohutný lesný požiar, ktorý sa šíri v strednom Švédsku. Údajne najrozsiahlejší požiar vegetácie v moderných dejinách krajiny si tiež vynútil evakuáciu stoviek ľudí. S odvolaním sa na švédske úrady o tom v utorok informovala agentúra Reuters.

05.08.2014 20:50
Švédsko, požiar, polícia, dym Foto: ,
Policajti usmerňujú dopravu v postihnutej oblasti Švédska, kde lesy ničí obrovský požiar.
debata

Telo tridsaťročného muža našli v utorok po polnoci na jednej z miestnych ciest, napísal švédsky denník Dagens Nyheter. Polícia uviedla, že dotyčný zomrel v dôsledku rozsiahlych popálenín, okolnosti jeho smrti sú však zatiaľ nejasné. Ďalší muž leží podľa agentúry DPA s popáleninami v nemocnici.

V kraji Västmanland, ktorý plamene už šiesty deň pustošia, v pondelok evakuovali niekoľko dedín. Spolu išlo o zhruba tisíc ľudí. Úrady tiež varovali asi 5-tisíc obyvateľov mestečka Norberg, že ich pravdepodobne čaká skoro rovnaký osud.

Záchranári tiež vyzvali obyvateľov okolitých obcí, aby neotvárali okná. Poľnohospodári museli do bezpečia dostať svoje kravy a kone. Viac ako päť stoviek ľudí sa ocitlo bez elektriny.

Hasiči požiar stále nemajú pod kontrolou. Podľa agentúry DPA teraz požiar zúri na rozlohe približne 150 kilometrov štvorcových, čo zodpovedá 21-tisícom futbalových ihrísk. Plamene pritom údajne postupujú rýchlosťou dva kilometre za hodinu.

Oheň sa rozhorel v dôsledku nezvyčajne horúceho a suchého počasia na severe Európy. Horúce počasie meteorológovia predpovedajú aj na ďalšie dni. Požiar sa ocitol mimo kontroly a prehĺta kilometre lesa západne od mesta Sala. Postihnutá oblasť zahŕňa územie o rozlohe pätnásť krát desať kilometrov a hasiči sa obávajú, že les bude horieť niekoľko týždňov, možno aj mesiacov, napísal dnes server The Local.

S plameňmi bojuje 200 hasičov s pomocou vrtuľníkov, ktoré naberajú vodu zo švédskych jazier. Do regiónu zamierili tiež dve hasičské lietadlá z Talianska a dve z Francúzska.

Na postihnutých myslí aj švédsky kráľ Carl XVI. Gustaf. „Hlboko súcitím s postihnutými, ktorí boli vyzvaní na opustenie domovov,“ uviedol panovník vo vyhlásení. „Je to tiež veľmi zložitá situácia pre všetkých, ktorí bojujú proti ohňu,“ dodal monarcha.

O príčinách požiaru sa doteraz len špekuluje. Mohli nimi byť iskry, ktoré vznikli pri lesných prácach, uviedol bulvárny denník Expressen s odvolaním sa na hovorcu polície. O úmyselný kriminálny čin pravdepodobne neš­lo.

debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Švédsko #obeť #evakuácia #lesný požiar