V Libérii ignorujú zákazy kvôli ebole, mŕtve telá dávajú na ulicu

Príbuzní obetí nebezpečného vírusu ebola, ktorý v západnej Afrike zabil už takmer 900 ľudí, údajne často ignorujú pravidlá stanovené vládou Libérie, ktoré majú pomôcť zabrániť šíreniu choroby. Namiesto toho, aby priznali, že zomrel člen ich rodiny a čakali na zdravotníkov, ktorí ich umiestnia do karantény, sa mŕtvych tiel radšej zbavujú tým, že ich pohodia na ulici. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

05.08.2014 22:45
ebola, Libéria, USA Foto: ,
Obeť eboly na libérijskej ulici.
debata (35)

Najväčšie problémy s vírusovým ochorením hlási práve Libéria, Sierra Leone a Guinea. V pondelok potvrdili druhý prípad nakazenia vírusom eboly aj nigérijské úrady. Ide o lekára, ktorý ošetroval Libérijčanov Patricka Sawyera. Zákernej chorobe podľahol koncom júla krátko po prílete do najväčšieho nigérijského mesta Lagos. V utorok úrady oznámili, že celkovo teraz vykazuje symptómy choroby osem ľudí, ktorí boli so Sawyerom v kontakte. Libérijčan s americkým občianstvom priletel do Lagosu 20. júla, na letisku skolaboval a po piatich dňoch v nemocnici zomrel.

Libérijskí predstavitelia v pondelok nariadili kremáciu všetkých obetí. Spaľovanie ľudských pozostatkov nie je súčasťou libérijskej pohrebné kultúry, telá sa väčšinou ukladajú priamo do hrobu, poznamenala BBC. Tento postup však podľa libérijských úradov viedol často k nechcenému kontaktu s telovými tekutinami zosnulého a následnému prenosu vírusu.

Mŕtva obeť eboly pohodená na ulici v Libérii. Foto: SITA/AP, Abbas Dulleh
ebola, Libéria, USA Mŕtva obeť eboly pohodená na ulici v Libérii.

Všetci príbuzní nakazených by tiež mali byť v snahe o zastavenie šírenia vírusu umiestnení do karantény. Snažia sa tomu však vyhnúť a radšej sa zbavujú tiel, uviedol libérijský minister informácií Lewis Brown. V prípade nahlásenia úmrtia na ebolu sa totiž obávajú, čo ich čaká, a vzhľadom na vysokú úmrtnosť považujú umiestnenie v karanténe za „smrtiacu pascu“. „Snažia sa preto odstrániť telo zo svojich domovov a nechávajú ich na ulici. Riskujú tak, že sa nakazia,“ uviedol libérijský minister. „Žiadame obyvateľov, aby telá nechali doma, my si ich vyzdvihneme,“ do­dal.

V Afrike sa ebolou nakazili už dvaja Američania. Prvý z nich je lekár Kent Brantl, ktorý je už v Spojených štátoch, kam ho na špecializovanú kliniku v Atlante dopravil letecký špeciál. Brantlyho stav sa zlepšuje. Dnes do USA dorazila aj zdravotníčka a misionárka Nancy Writebolová.

Nancy Writebolovú, americkú zdravotníčku, ktorá... Foto: SITA/AP, JOHN SPINK
ebola, Libéria, USA Nancy Writebolovú, americkú zdravotníčku, ktorá pomáhala nakazeným ebolou v Afrike, priviezli do nemocnice v Atlante.

Epidémia eboly vypukla vo februári v Guinei a hlavne kvôli čulým cezhraničným stykom miestneho obyvateľstva sa rozšírila aj do Sierry Leone a Libérie.

Ebola je vírusové ochorenie spôsobujúce vysokú horúčku a krvácanie. Nie je proti nemu žiadny liek ani vakcína, takže úmrtnosť na ňu je vysoká. Vôbec prvýkrát sa vírus objavil v 70. rokoch v dnešnom Kongu. Minulá vážna epidémia v roku 2000 postihla Ugandu, kde sa nakazilo 425 ľudí. Polovica z nich zomrela.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #mŕtvi #ebola #Sierra Leone #Libéria