Ameriku máta nový Snowden

Spojené štáty majú znova problém s únikom tajných spravodajských informácií. Na internet presiakol dokument Národného protiteroristického centra, ktorý zhŕňa strategické ciele v oblasti identifikácie teroristov za minulý rok.

06.08.2014 14:52 , aktualizované: 07.08.2014 11:00
Edward Snowden Foto:
Televízia CNN prirovnala informátora k Edwardovi Snowdenovi (na archívnej snímke).
debata (5)

Vyplýva z neho, že zoznam osôb podozrivých z terorizmu sa masívne rozšíril. Podľa televízie CNN vláda USA dospela k záveru, že niekto zjavne kráča v stopách bývalého spolupracovníka americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) Edwarda Snowdena. Ten vlani spustil škandál okolo špicľovania elektronickej komunikácie miliónov ľudí po celom svete.

Najnovšie tajné dokumenty sa objavili na serveri The Intercept, ktorý pred pol rokom založil investigatívny reportér Glenn Greenwald. Práve on sa vlani stretol s bývalým bezpečnostným technikom NSA Snowdenom v Hongkongu a prevzal od neho tajné materiály, ktoré publikoval v denníku The Guardian. Ďalší únik tajných dokumentov sa tak opäť deje prostredníctvom Greenwalda.

Tajný materiál, ktorý The Intercept zverejnil, pochádza z augusta minulého roku, čo znamená, že Snowden s jeho únikom nemá nič spoločné. V tom čase už totiž bol na úteku. Dodnes sa zdržiava v Rusku, ktoré mu poskytlo azyl. Sám Greenwald už dávnejšie naznačil, že Snowdenovych šľapajach kráča ďalší človek. „Som presvedčený, že existujú ďalší ľudia, ktorí sa inšpirovali Snowdenovou odvahou,“ uviedol.

Zatiaľ nie je jasné, koľko dát predpokladaný nový informátor vyniesol a aké škody tajným službám spôsobil. Databáza ľudí podozrivých z terorizmu v USA teraz obsahuje viac ako milión mien. Podľa Greenwaldovho portálu až pri 40 percentách osôb úrady nezistili nijaké väzby na teroristické organizácie.

„Greenwaldov server zatiaľ zverejnil len niekoľko málo dokumentov. Človek, ktorý ich vyniesol, mal však očividne prístup do počítačových systémov Pentagónu. To je ten istý systém, do ktorého mal prístup aj Bradley Manning,“ cituje CNN bezpečnostného experta Evana Pereza. Niekdajší americký vojak Manning odovzdal rokoch 2009 a 2010 státisíce tajných dokumentov serveru Wikileaks, za čo ho súd poslal na 35 rokov za mreže.

„Prístup k tajným dokumentom americkej vlády majú stále asi tri milióny osôb. To je obrovský počet ľudí, ktorí sa k týmto veciam môžu jednoducho dostať a nechať ich uniknúť,“ upozorňuje Perez, podľa ktorého bezpečnosť vládnych databáz neposilnili ani dodatočné ochranné opatrenia, ku ktorým USA pristúpili po predchádzajúcich únikoch tajných dát.

Spojené štáty znepokojuje aj nové zistenie americkej spoločnosť Hold Security, ktorá sa špecializuje na odhaľovanie počítačovej kriminality. Podľa nej ruskí hackeri zhromaždili asi 1,2 miliardy ukradnutých kombinácií užívateľských mien a hesiel k viac ako pol miliónu e-mailových adries, čo je doteraz najväčší známy prípad úniku dát. Zoznam dotknutých stránok podľa Hold Security zahŕňa aj „mnohých lídrov“ z prakticky všetkých odvetví po celom svete, ale aj malé weby či osobné internetové stránky.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #NSA #edward snowden #NOFOR