Kurdi v Iraku bojujú s islamistami, situácia utečencov sa zhoršuje

Kurdské sily sa v stredu na severe Iraku stretli s islamistami z hnutia Islamský štát. Iracká armáda medzitým podnikla nálety na mesto Mosul, ktoré ozbrojenci kontrolujú, a zabila vyše 60 islamských ozbrojencov. Informovali o tom svetové agentúry.

06.08.2014 15:10
Irak, Kurdi Foto: ,
Kurdskí pešmergovia na kontrolnom stanovišti neďaleko Sindžáru západne od Mosulu.
debata (5)

Kurdi sa už pred pár dňami nechali počuť, že pripravujú ofenzívu proti sunnitským ozbrojencom, ktorí ovládli časť krajiny. Vysoko postavený kurdský predstaviteľ Džabbár Javár agentúre Reuters povedal, že tragická je tiež situácia irackých utečencov, ktorí pred islamistami utiekli. Hrozí im vraj smrť vyhladovaním, ak rýchlo nepríde pomoc.

Ofenzíva bola zahájená v oblasti asi 40 kilometrov juhozápadne od Irbílu, ktorý je metropolou irackého Kurdistanu. Proti islamistickým ozbrojencom sa podľa agentúry AFP postavili ako Kurdi, tak zástupcovia Sýrie a Turecka. Javár tiež informoval, že kurdské bezpečnostné zložky kvôli bojom s radikálmi obnovili spoluprácu s ústrednou irackou armádou. Iracký premiér Núrí Málikí už v pondelok irackému letectvu prikázal, aby Kurdov podporilo.

„Zmenili sme taktiku. Namiesto toho, aby sme zastávali obranné postavenie, začali sme útočiť. Teraz bojujeme s islamskou republikou v Machmúre,“ uviedol Javár, ktorý má na starosti činnosť pešmergov, ako sa kurdskí milicionári nazývajú.

Iracká štátna televízia informovala, že pri náletoch, ktoré podniklo letectvo, zahynulo v meste Mosul vyše 60 islamistov. Letecké údery sa uskutočnili v stredu skoro ráno a ich terčom sa stala budova väznice, ktorú radikáli z hnutia Islamský štát využívajú ako náboženský súd a takisto ako väzenie. Asi 300 zadržiavaných ľudí bolo pri náletoch oslobodených, uviedla televízia s odvolaním sa na nemenované zdroje z irackých spravodajských služieb. Mosul je najväčším mestom irackého severu a do rúk radikálov padol už v júni.

Ozbrojenci z hnutia Islamský štát dobyli v sobotu mestá Sindžár a Zumár. Túto oblasť obývajú predovšetkým príslušníci kurdskej náboženskej menšiny jezídov, ktorým islamisti dali ultimátum, aby buď prestúpili na islam, platili náboženskú daň, opustili svoje domovy, alebo ich čaká smrť. Podľa Javára utieklo pre boje 50-tisíc ľudí, ktorí sa teraz skrývajú v horách a hrozí im smrť vyhladovaním, ak sa k nim do 24 hodín nedostane pomoc. „Mnoho z nich už zomrelo,“ dodal kurdský predstaviteľ bez ďalších podrobností.

Islamský štát (IS) postupuje severom Iraku smerom k Bagdadu. Pešmergovia jeho bojovníkov zastavili hneď v júni s úspechom pred Kirkúkom. Cez víkend ale IS zaznamenal prvé väčšie vojenské víťazstvo nad týmito kurdskými jednotkami, keď sa zmocnil troch miest, dostal sa až k mosulskej priehrade a získal ďalšie ropné polia.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Islamský štát