Za odchod z Británie je 40 percent Škótov

Počet zástancov odtrhnutia sa Škótska od Británie je najvyšší od začiatku kampane za škótsku nezávislosť. Podľa výsledkov prieskumu zverejnených v utorok je za odchod zo Spojeného kráľovstva 40 percent Škótov.

06.08.2014 15:45
debata (7)

V porovnaní s júnom ide o štvorpercentný nárast. Takmer šesť týždňov pred konaním referenda je však počet odporcov o takmer 15 percent vyšší a pohybuje sa na úrovni 54 percent. Nerozhodnutých je podľa prieskumu zatiaľ sedem percent oprávnených voličov.

Škótsko je súčasťou Spojeného kráľovstva už viac než tri storočia a v súčasnosti má štatút poloautonómneho územia. Samostatne si spravuje rezorty školstva, zdravotníctva, životného prostredia či súdnictva. Londýn pritom varuje Edinburgh, že v prípade odtrhnutia sa nebude môcť používať britskú libru, čím dal jasne najavo svoj odmietavý postoj v tejto veci. EÚ zase Škótov varovala, že každá nová krajina oddelená od existujúceho štátneho útvaru bude musieť požiadať o členstvo v bloku a následne s tým budú musieť súhlasiť všetky členské krajiny.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Škótsko #refendum