Dážď opäť rozvodnil bosnianske rieky, platí stav ohrozenia

Vytrvalý dážď na východe Bosny a západe Srbska rozvodnil tamojšie rieky, ktoré zaplavili desiatky domov a ciest. Najmenej jeden človek sa utopil, napísala agentúra AP. So záplavami pritom bojujú väčšinou rovnaké oblasti, ktoré boli v máji zasiahnuté rozsiahlymi povodňami označovanými za najhoršie za posledných 120 rokov.

06.08.2014 17:30
Bosna, záplavy Foto: ,
Bosnianka vo svojej zaplavenej dedine.
debata

Záchranári sa v stredu snažili dostať k stovkám ľudí v centrálnej a severnej časti Bosny, ktoré bolo potrebné kvôli zvyšujúcej sa hladine riek evakuovať. Mnoho z nich tento rok kvôli veľkej vode z domovov narýchlo utekalo už druhýkrát.

V západosrbskej obci Banja Koviljača sa utopil 65-ročný muž, ktorý sa snažil v pivnici svojho domu zastaviť prenikajúcu vodu. V bosnianskej Banje Luke je nezvestných vodič, ktorého auto strhol prúd rozvodnenej rieky.

Záplavy v Bosne, neďaleko Srebrenika, asi 200... Foto: SITA/AP, Amel Emric
Bosna, záplavy Záplavy v Bosne, neďaleko Srebrenika, asi 200 kilometrov severne od Sarajeva.

Bosnianske úrady medzitým v zasiahnutej časti krajiny vyhlásili stav ohrozenia. Napríklad v obci Turija na severovýchode krajiny zaplavila veľká voda už všetky budovy, ktoré boli zatopené aj v máji, napísal bosniansky denník Dnevni Avaz. Na niektorých miestach začalo pršať už v utorok a meteorológovia predpovedajú silné zrážky až do štvrtka.

Silné, vytrvalé dažde spôsobili v máji rozvodnenie tokov, ktoré potom spustošili veľké plochy a mnoho miest a obcí v Bosne, Srbsku, ale aj v Chorvátsku, aj keď v menšom rozsahu. Vláda v Sarajeve odhadla škody, ktoré utrpela Bosna, na dve miliardy eur. Veľká voda zasiahla 40 percent bosnianskeho územia a vyhnala z domovov takmer jeden milión ľudí, čo je štvrtina miestnej populácie. V Srbsku si vodný živel vyžiadal vyše 50 ľudských životov.

debata chyba
Viac na túto tému: #záplavy #bosna