Rusko v odvete za západné sankcie obmedzuje dovoz potravín

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dekrét zakazujúci alebo obmedzujúci dovoz poľnohospodárskej produkcie z krajín, ktoré prijali voči Rusku sankcie kvôli ukrajinskej kríze. Zákaz by mal platiť rok. Prezident uložil vláde za úlohu vypracovať zoznam zakázaných alebo obmedzených položiek. Výnos Kremľa sa nezmieňuje o jednotlivých štátoch.

06.08.2014 18:30 , aktualizované: 19:30
Vladimir Putin, Rusko, sankcie, Voronež Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin oznamuje, že nariadil vláde vypracovať odvetné opatrenia za západné sankcie.
debata (203)

Putinov výnos, zverejnený na webe Kremľa, „zakazuje alebo obmedzuje“ po dobu jedného roka uskutočňovať dovoz „jednotlivých druhov poľnohospodárskej výroby, surovín a potravín“ z krajín, „ktoré rozhodli o zavedení ekonomických sankcií proti ruským právnickým alebo fyzickým osobám, alebo sa k takému rozhodnutiu pripojili“.

Zoznam tovaru, ktorého dovoz do Ruska môže byť redukovaný, vláda práve dáva dohromady. „Dokument sa teraz pripravuje,“ povedala premiérova hovorkyňa Natalja Timakovová agentúre ITAR-TASS a dodala, že zoznam bude schválený vládnym uznesením. Nespresnila však, kedy sa tak stane.

Rusko závisí od dovozu potravín

Rusko významne závisí od dovozu potravín, z ktorých väčšina pochádza zo západných krajín, upozornila agentúra AP a pripomenula, že odveta nasleduje po poslednom kole sankcií Európskej únie z minulého týždňa, ktoré si prvýkrát vzali na mušku celé odvetvia ruskej ekonomiky.

Putin už pri utorňajšej porade vo Voroneži uviedol, že nariadil vláde vypracovať odvetné opatrenia za západné sankcie. „Rozumie sa, že sa to musí urobiť čo možno najdôkladnejšie, aby sme podporili domácich výrobcov, ale neuškodili spotrebiteľom,“ povedal.

Stredajšie Putinovo nariadenie okrem konkrétnych krokov na presadenie zákazu vláde tiež ukladá, aby zároveň zabezpečila dostatok tovaru na trhu a nepripustila prudký rast cien poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov. V prípade nutnosti môže zoznam zakázaných položiek aj dobu platnosti upravovať, ale vláda má dbať najmä na zvýšenie domácej ponuky.

Západ zavádza sankcie proti Rusku od marcovej anexie Krymu a kvôli ruskej podpore východoukrajinských povstalcov ich stupňuje. Naposledy, po údajnom zostrelení malajzijského boeingu na východe Ukrajiny, USA a Európska únia pristúpili i k ekonomickým sankciám postihujúcim niektoré odvetvia ruského hospodárstva. Na „čiernych listinách“ sa objavili aj Putinovi priatelia a spolupracovníci a ich firmy.

Prehľad potravín, ktorých dovoz Rusko doteraz zakázalo alebo obmedzilo

  • Mliečne produkty, džús, zemiaky, sójové bôby, slnečnicové semienka, kukuričná múka a cukrovinky z Ukrajiny
  • Ošípané a bravčové mäso z Lotyšska alebo prepravované cez Lotyšsko
  • Sušené mlieko z Lotyšska
  • Ošípané a bravčové mäso z Litvy
  • Hovädzie mäso z Austrálie
  • Bravčové mäso, ovocie a zelenina z Poľska
  • Hospodárske zvieratá a mäso z Rumunska
  • Ovocie a spracované mäso z Moldavska, ktoré rovnako ako Ukrajina podpísalo zmluvy o rozšírenom obchode a diplomatické spoluprácu s EÚ; ovocie z Moldavska tvorí hlavný exportný položku, ktorej hodnota dosiahla v minulom roku 89,5 milióna dolárov, teda zhruba 1,8 miliardy korún
  • Ošípané a výrobky z bravčovej krvi z Kanady, Japonska, Južnej Kórey, Mexika a Spojených štátov
  • Pripravuje sa aj zákaz dovozu whisky Kentucky Gentleman a možno aj ovocie z Grécka a hydinového mäsa zo Spojených štátov.
203 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankčný zoznam #protiruské sankcie