Obama odmietol možnosť ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine

Americký prezident Barack Obama v stredu odmietol možnosť ďalšej vojenskej pomoci pre Ukrajinu tamojšm vládnym silám proti proruským povstalcom na východe krajiny.

07.08.2014 09:45
Americký prezident Barack Obama. Foto: ,
Barack Obama
debata (100)

Podľa Obamu je aktuálna výzbroj ukrajinskej armády na boj proti separatistom dostatočná. Iná situácia by však podľa neho nastala v prípade ruskej invázie, pred ktorou vo štvrtok varovalo NATO, pričom poukázalo na údajné zhromažďovanie tisícov ruských vojakov na hraniciach s Ukrajinou. Šéf Bieleho domu podotkol, že ruská armáda je oveľa väčšia ako ukrajinská, no tej sa zase nevyrovná výzbroj povstalcov. O situácii na hraniciach s Ruskom v stredu prostredníctvom telefónu hovorili aj americký viceprezident Joe Biden a ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Juhovýchodné oblasti Ukrajiny sa po februárovom zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča stali dejiskom nepokojov a násilia medzi silami lojálnymi novej vláde v Kyjeve a proruskými povstalcami. Kým polostrov Krym sa od Ukrajiny oddelil v marci, po májovom referende vyhlásili nezávislosť aj samozvaní lídri Luhanskej a Doneckej oblasti. Vláda v Kyjeve to odmietla akceptovať a zareagovala spustením takzvanej protiteroristickej operácie, ktorá si už vyžiadala stovky obetí. Moskva sa od násilia dištancovala a odmieta obvinenia, že pomáha separatistom.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Barack Obama #Ukrajina #proruskí separatisti #vojenská pomoc