Libéria pre ebolu vyhlásila mimoriadny stav, v Sierra Leone je aj jeden Slovák

Libérijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová vyhlásila v noci na štvrtok pre ebolu v krajine mimoriadny stav.

07.08.2014 10:54
Ebola, Libéria Foto: ,
V Monrovii, hlavnom meste Libérie, čítajú ľudia o aktuálnom dianí v krajine vrátane smrtiaceho vírusu ebola.
debata (2)

Podľa prezidentky rozsah epidémie predstavuje hrozbu pre bezpečnosť štátu, uviedla vo štvrtok agentúra Reuters. Do Španielska bol prepravený španielsky misionár, ktorý sa ebolou nakazil.

Libérijská prezidentka v oficiálnom vyhlásení uviedla, že pre ochranu životov a prežitie štátu je potrebné podniknúť mimoriadne opatrenia. Stav núdze platí 90 dní od 6. augusta.

V Libérii už choroba podľa AP zabila najmenej 282 ľudí. Podľa pozorovateľov sa kríza v krajine prehlbuje, pretože mnoho ľudí necháva svojich chorých príbuzných doma, namiesto aby ich odviedli do izolovaných centier.

Ebola zabila v západnej Afrike od februára podľa stredajšej bilancie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) 932 ľudí a nakazilo sa ňou viac ako 1 700 osôb. Epidémia choroby vypukla vo februári v Guinei a hlavne kvôli čulým cezhraničnom stykom miestneho obyvateľstva sa rozšírila aj do Sierra Leone a Libérie.

Ebolou sa nenakazili iba Afričania. Na leteckej základni Torrejón de Ardoz pri Madride vo štvrtok pristál armádny Airbus 310 s lekárskym vybavením a s nakazeným španielskym misionárom na palube, oznámilo španielske ministerstvo obrany. Ide o prvého infikovaného, ktorý bol transportovaný do Európy.

Španielska vláda pre 75-ročného duchovného Miguela Pajaresa vyslala lietadlo po vzore USA. Na rozdiel od americkej verejnosti, ktorá proti prevozu dvoch nakazených spoluobčanov do USA protestovala, podpísali internetovú petíciu za urýchlený prevoz Pajaresa do krajiny desiatky tisíc Španielov.

Španielske ministerstvo obrany oznámilo, že okrem Pajaresa bola na palube vojenského lietadla tiež španielska mníška Juliana Bohiová, ktorá s kňazom spolupracovala v Libérii. U nej ale doteraz nákaza zistená nebola. Kňaz i mníška boli prevezení do madridskej nemocnice, ktorá prijala najprísnejšie bezpečnostné a karanténne opatrenia.

Obaja Američania dostali experimentálne sérum známe ako ZMapp, ktoré však bolo zatiaľ testované iba na primátoch. Svetová zdravotnícka organizácia chce nechať posúdiť obornikov, či je to etické. Prezident Barack Obama v noci na štvrtok pripustil, že nemá dostatok informácií o vhodnosti používania lieku. Prvoradé sú však podľa neho teraz opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu epidémie. „Teraz nám ide o verejné zdravie, ale budem sa naďalej pátrať po informáciách o tom, čo vieme o nasadzovaní týchto liekov,“ povedal Obama.

Ebola je vírusové ochorenie spôsobujúce vysokú horúčku a krvácanie. Nie je proti nemu žiadny liek ani vakcína, takže úmrtnosť na ňu je vysoká. Vôbec prvýkrát sa vírus objavil v 70. rokoch v dnešnom Kongu. Minulá vážna epidémia v roku 2000 postihla Ugandu, kde sa nakazilo 425 ľudí. Polovica z nich zomrela.

MZV: V štátoch s epidémiou eboly veľa Slovákov nie je, vedia o jednom

V krajinách západnej Afriky, ktoré bojujú s epidémiou smrtiacej eboly, sa pravdepodobne veľa Slovákov nenachádza. Ministerstvo zahraničných vecí vie len o jednom slovenskom občanovi v Sierra Leone, ktorý sa dobrovoľne registroval v systéme pomoci v zahraničí. Rezort diplomacie všetkým občanom odporúča, aby zvážili nevyhnutnosť cestovania do Libérie, Sierra Leone a Guiney, predovšetkým do ich metropol Monrovie, Freetownu a do Konakry.

Západoafrické krajiny momentálne čelia najrozsiahlejšej epidémii eboly v dejinách, ktorej podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie podľahlo okolo 900 ľudí. Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete, keďže sa prakticky nedá liečiť a neexistuje proti nej účinná očkovacia látka. Prejavuje sa zvracaním a hnačkou ako aj vnútorným a vonkajším krvácaním. Úmrtnosť môže dosahovať až 90 percent, v prípade terajšej epidémie je zhruba 60-percentná. (sita)

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #vírus #ebola #Libéria