Podľa šéfa SBU povstalci chceli zostreliť ruské lietadlo

Proruskí povstalci na východe Ukrajiny nechceli zostreliť malajzijské dopravné lietadlo, ale stroj ruského Aeroflotu. Novinárom v Kyjeve to vo štvrtok povedal šéf ukrajinskej tajnej služby (SBU) Valentin Nalyvajčenko. Katastrofa ruského dopravného lietadla sa podľa neho mala stať zámienkou pre ruskú intervenciu na východe Ukrajiny.

07.08.2014 15:35
Malajzijské lietadlo, Ukrajina, trosky, Foto: ,
Ukrajinskí pracovníci odnášajú obete z miesta nešťastia.
debata (229)

Na palube malajzijského boeingu v polovici júla nad východnou Ukrajinou zahynulo 298 ľudí, z toho väčšina Holanďanov. Stroj bol podľa prevažujúceho názoru expertov zostrelený raketou zem-vzduch a dopadol neďaleko malej dediny Hrabovo pri meste Torez. Podľa západných a ukrajinských vyšetrovateľov bola raketa odpálená z priestoru ovládaného proruskými povstalcami. Moskva zo zodpovednosti za tragédiu nepriamo obviňuje Kyjev.

Podľa Nalyvajčenka v rovnakom čase ako malajzijský Boeing 777 letel v koridore nad východom Ukrajiny stroj ruského Aeroflotu na linke z cyperskej Larnaky do Moskvy. Práve ten sa vraj mal stať terčom útoku. „Počas vyšetrovania nešťastia dopravného lietadla Boeing 777 sa zistilo, že teroristi a žoldnieri plánovali cynický teroristický útok proti civilnému lietadlu spoločnosti Aeroflot na linke AFL-2074, ktorý v rovnakom čase letel nad ukrajinským územím,“ povedal šéf SBU. Dodal pritom, že útok sa mal stať dôvodom na ruský vojenský zásahu proti Ukrajine.

Na rastúce nebezpečenstvo vpádu ruských vojsk v posledných dňoch so znepokojením poukázala Severoatlantická aliancia (NATO) aj mnoho európskych politikov. Rusko údajne na hraniciach s Ukrajinou sústredilo 20-tisíc vojakov, čo je dvojnásobný počet v porovnaní s júlom.

229 debata chyba
Viac na túto tému: #Kyjev #Ukrajina #kríza na Ukrajine #proruskí ozbrojenci #zostrelené malajzijské lietadlo