Kerry prišiel do Kábulu riešiť povolebnú krízu a smrť generála

Americký minister zahraničia John Kerry vo štvrtok priletel na neohlásenú návštevu Afganistanu, kde mieni rokovať s dvojicou politikov nárokujúcich si víťazstvo v nedávnych prezidentských voľbách. Podľa agentúry AP sa Kerry zíde i s končiacom prezidentom Hamídom Karzajom.

07.08.2014 17:00
John Kerry Foto: ,
John Kerry
debata (9)

Kerry prišiel do Kábulu dva dni po zastrelení generálmajora Harolda Greena, ktorý sa niekoľko mesiacov pred ukončením bojovej misie NATO v krajine stal najvyššie postaveným Američanom zabitým od zvrhnutia režimu Talibanu v roku 2001, čo ešte viacej skomplikovalo situáciu ohľadom zotrvania Američanov v tejto krajine v budúcom roku. Americký minister obrany Chuck Hagel v stredu uviedol, že incident neovplyvní snahu USA ponechať v krajine časť jednotiek aj po Novom roku a očakáva sa, že sa v podobnom duchu vyjadrí aj Kerry.

Kerry sa chce ešte počas štvrtka stretnúť s bývalým ministrom zahraničia Abdulláhom Abdulláhom a exministrom financií Ašrafom Ghaním. Ten bol v júli predbežne vyhlásený za víťaza volieb, ale vzhľadom na veľké množstvo sťažností na neregulérnosť hlasovania nebol výsledok oficiálne potvrdený. Krátko nato sa za víťaza vyhlásil Abdulláh.

Americký minister chce podľa jedného z činiteľov, ktorí ho na ceste sprevádzajú, oboch kandidátov presvedčiť, aby sa oficiálne menovaný víťaz stal budúcim prezidentom a porazený mal právo vymenovať šéfa vlády národnej jednoty, uviedla AP.

Kerry už situáciu riešil na mieste koncom júla a prinútil oboch mužov k zmieru až do ukončenia kontroly výsledkov, ktorá môže trvať ešte týždne. Odvtedy s oboma niekoľkokrát hovoril telefonicky a vyzýval ich k zachovaniu krehkého pokoja a jednoty národa v čase, keď sa znalci pomerov obávajú, že spory uvrhnú celú krajinu do chaosu.

Americký prezident Barack Obama v júli pohrozil, že ak sa v povolebnom Afganistane začne rozmáhať násilie zo strany stúpencov akéhokoľvek kandidáta, Spojené štáty ukončia svoju finančnú pomoc Afganistanu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #john kerry #Abdulláh Abdulláh #Ašraf Ghaní #Hamíd Karzaj