Filipínske mesto vypísalo odmenu za každú mŕtvu krysu

Odmenu za každú mŕtvu krysu sa rozhodlo vypísať filipínske mesto Olongapo. Týmto krokom sa snaží zabrániť návratu smrtiacej epidémie leptospirózy šírenej potkaním močom, napísala vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na miestnych činiteľov.

07.08.2014 19:10
debata

Obyvatelia Olongapo dostanú desať pesos (necelých 20 centov) za každú dospelú zabitú krysu a päť pesos za mláďatá. Akciu mesto spustilo minulý týždeň a zatiaľ obyvatelia doniesli len 44 mŕtvych krýs. Leptospiróza, známa tiež pod označením „potkania žltačka“, je infekčné bakteriálne ochorenie prenášané močom hlodavcov. Ten sa šíri predovšetkým počas každoročných záplav, ktoré postihujú mnohé časti Filipín. Ľudia sa chorobou nakazia, keď sa brodia vodou, a do tela sa im dostane škrabancami či inými poraneniami na koži.

V miernejších prípadoch má choroba príznaky podobné chrípke. V najvážnejšej forme, známej ako Weilova choroba, môže spôsobiť zlyhanie orgánov a masívne vnútorné krvácanie.

Olongapo, mesto s asi 200-tisíc obyvateľmi vzdialené dve hodiny jazdy severozápadne od metropoly Manily, postihli v septembri minulého roka povodne, ktoré vyvolali epidémiu leptospirózy. V nasledujúcom mesiaci sa ňou nakazilo viac ako 300 ľudí, z ktorých desať zomrelo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #epidémia #krysy