Spojené štáty začali bombardovať pozície islamistov v Iraku

Spojené štáty začali cielené letecké údery na pozície islamských radikálov v Iraku. Oznámil to v piatok Pentagon s tým, že terčom sa stali delostrelecké batérie islamistov ostreľujúce metropolu irackého Kurdistanu Irbíl.

08.08.2014 07:15 , aktualizované: 18:44
debata (115)

Americký prezident Barack Obama v piatok oznámil, že povolil cielené letecké údery v Iraku v prípade ďalšieho postupu islamistov. Spojené štáty podľa neho zasiahnu v prípade, že sa v ohrození ocitnú životy Američanov, ako aj tisícov civilistov, aby odvrátili genocídu. Ubezpečil však, že nepripustí opätovné zavlečenie USA do ďalšej vojny, americké bojové jednotky sa do Iraku nevrátia.

Prezident USA Barack Obama hovorí o situácii v... Foto: SITA/AP, Charles Dharapak
Barack Obama, USA, Irak Prezident USA Barack Obama hovorí o situácii v Iraku.

Tiež povolil zhadzovanie zásob civilistom, ktorí utiekli do hôr pred postupujúcimi radikálmi z organizácie Islamský štát. USA podľa prezidenta nemôžu zasahovať pri každej kríze vo svete, ale ani nemôžu zatvárať oči v situácii, keď sa nevinní ľudia môžu stať obeťami násilia v strašnom rozsahu. „Môžeme konať zodpovedne a opatrne, aby sme zabránili možnej genocíde,“ povedal.

Bojovníci Islamského štátu v meste Raqqa, ktoré...
Príslušníci šiitskej vetvy islamu počas rannej...
+3Kurdskí pešmergovia na kontrolnom stanovišti...

Obamovo vyhlásenie nasledovalo až po tom, čo tri americké vojenské nákladné lietadlá v sprievode stíhačiek podľa agentúry AP bezpečne zhodili utečencom 20-tisíc litrov pitnej vody a 8-tisíc potravinových dávok. Zhodenie zásob sa odohralo v horách pri meste Sindžár, kde prežíva asi 40-tisíc členov náboženskej sekty jezídov. V prípade potreby sa zhadzovanie zásob má zopakovať.

Bojovníci zo skupiny, ktorá si hovorí Islamský štát, dobyli v poslednej dobe ďalšie tri mestá v blízkosti irackého Kurdistanu. Podľa OSN je na úteku 200-tisíc ľudí, vrátane desiatok tisíc kresťanov.

Ajatolláh vyzýva Iračanov na spoločný boj proti fundamentalistom

Duchovný vodca irackej šiitskej väčšiny v piatok opäť vyzval svojich krajanov, aby sa zjednotili a vzdorovali „veľkému nebezpečenstvu“ v podobe sunnitskej militantnej skupiny Islamský štát. Veľký ajatolláh Alí as-Sistání sa tak vyjadril v kázni z posvätného mesta Karbalá, ktorú predniesol jeho zástupca, pričom zodpovednosť za krízu v Iraku pripísal tamojším politikom. Tí podľa neho konajú sebecky a lipnú na svojich funkciách, čo je považované za odkaz šiitskému premiérovi Núrímu al-Málikímu, aby sa vzdal zámeru odslúžiť aj tretie funkčné obdobie. „Všetci Iračania by sa mali spojiť a intenzívnejšie čeliť tomuto veľkému nebezpečenstvu, ktoré ohrozuje ich súčasnosť i budúcnosť,“ odkázal ajatolláh, ktorý už dávnejšie kritizoval premiéra za neschopnosť zastaviť postup fundamentalistov. Tí v uplynulých mesiacoch obsadili veľkú časť krajiny a okrem domácich síl proti ním od piatku bojuje aj americké letectvo.

As-Sistání pochádzajúci z Iránu žije v meste Nadžaf južne od Bagdadu, pričom svoj dom opúšťa len zriedkavo a neposkytuje rozhovory. Pre irackých šiitov je hlboko uctievanou osobnosťou a jeho dávnejšie výzvy na ozbrojený odpor voči sunnitským povstalcom uposlúchli tisíce nasledovníkov.

Stíhačky štartovali z lietadlovej lode v Perzskom zálive

Hovorca Pentagonu John Kirby na Twitteri uviedol, že cieľom amerických úderov je podporiť kurdské jednotky, ktoré sa snažia zastaviť postup radikálov z Islamského štátu (IS). Kirby spresnil, že náletu sa zúčastnila dvojica stíhačiek F/A-18 Hornet. Piloti zhodili laserom navádzané bomby s hmotnosťou 500 libier (asi 227 kilogramov) na časť delostreleckej batérie a ťahač, ktorý ju prepravoval.

Americká stíhačka F/A-18 Hornet na snímke z... Foto: SITA, Bullit Marquez
sdtíhačka Americká stíhačka F/A-18 Hornet na snímke z apríla 2013.

O prvom americkom útoku na povstalcov z IS uviedol Pentagon len málo podrobností. Je známe je napríklad to, že stíhačky na misiu odštartovali z lietadlovej lode George HW Bush, ktorá je od júna v Perzskom zálive.

Bezpečnostná rada OSN v noci na piatok na mimoriadnom zasadnutí odsúdila útoky islamistov a vyzvala medzinárodné spoločenstvo na podporu irackej vlády a ľudu, ako aj k pomoci, ktoré by zmiernilo utrpenie ľudí postihnutých terajším konfliktom. Podľa agentúry Reuters ide o tretie vyhlásenie rady od začiatku ofenzívy Islamského štátu, ktorý je považovaný za ešte extrémistickejšie zoskupenie ako teroristická sieť al-Kajdá.

Islamisti postupujú od júna severným Irakom smerom k Bagdadu. V časti Iraku a Sýrie vyhlásili kalifát, ovládajú tiež veľké oblasti v západoirackej provincie Anbar.

Aerolinkám zakázali prelety nad Irakom

Americké letecké úrady v piatok zakázali miestnym aerolíniám, aby uskutočňovali prelety nad Irakom. Dôvodom je tamojšia zhoršujúca sa bezpečnostná situácia v súvislosti s bojmi medzi irackou armádou a sunnitskou militantnou skupinou Islamský štát. Zákaz sa vzťahuje na všetky civilné lietadlá registrované v USA ako aj pilotov s americkými leteckými licenciami.

K opatreniu prichádza tri týždne po zostrelení stroja malajzijskej leteckej spoločnosti Malaysia Airlines nad východnou Ukrajinou. Deje sa tak tiež v čase, keď americké stíhačky začali bombardovať pozície Islamského štátu v Iraku.

115 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irak #Barack Obama #islamisti #humanitárna pomoc #Islamský štát